Cel mai mare viaduct de autostradă din România

FOTO: IOAN ADRIAN GICA/Youtube
FOTO: IOAN ADRIAN GICA/Youtube

Recordul pentru cel mai înalt viaduct de autostradă din România este viaductul de la Aciliu de pe autostrada Sibiu – Orăștie, un pod lung de 1.100 de metri și înalt de circa 80 de metri.

Pe următorul loc este un viaduct de autostradă care se construiește acum în România. Acesta va fi pe tronsonul Sibiu – Boița, prima porțiune din autostrada A1 Sibiu – Pitești și va fi gata anul acesta, potrivit constructorilor.

Viaductul de la Tălmăcel este cel mai înalt viaduct aflat în construcție în prezent pe orice șantier de autostradă sau drum expres din România. Are aproximativ 650 de metri lungime și ajunge la o înălțime de circa 30 de metri. Podul este unul casetat, are 8 deschideri și a fost construit în consolă.

Lucrările la acest sector – Sibiu – Boița (13,17km) au fost contractate în 2019 cu firma Porr pentru circa 127 de milioane de euro și au început efectiv în aprilie 2020 (ordinul de începere a venit în 30 martie), după ce a trecut perioada de proiectare. Termenul de execuție este de 3 ani, însă deschiderea circulației ar putea veni chiar de anul acesta.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.