Cel mai lung fluviu din Europa are 200 de afluenți și „izvorăște din zăpezi”

cel mai lung fluviu din europa volga
Delta Volgăi, văzută din satelit. Foto: NASA

Cel mai lung fluviu din Europa are o lungime de 3.690 de kilometri și se desfășoară pe teritoriul unei singure țări: Rusia.

Volga – deoarece despre ea este vorba – izvorăște din Podișul Valdai și se varsă în Marea Caspică.

Fluviul este alimentat de apa provenită din zăpadă (în procent de aproximativ 60%), de apă din subteran (30%) și apă de ploaie (10%).

Câteva dintre cele mai importante orașe din Rusia se află pe Volga: Nijni Novgorod, Kazan, Volgograd sau Astrakhan.

După Volga, cel mai lung fluviu din Europa, în topul celor mai mari fluvii de pe continent urmează Dunărea (2.860 de kilometri), Ural (2.428 de kilometri), Nipru (2.290 de kilometri) și Don (1.950 de kilometri).

Cel mai lung fluviu din Europa are 200 de afluenți

 

Numele de „Volga” vine din proto-slavul „vòlga”, ce înseamnă „apă, umezeală”. Bazinul său hidrografic se întinde pe o suprafață uriașă, de 1,35 milioane de kilometri pătrați, este alcătuit din 151.000 de râuri și izvoare permanente și temporare, și se află aproape în totalitate pe teritoriul Rusiei.

Potrivit „Enciclopediei Britanice”, fluviul primește apa a aproximativ 200 de afluenți, cei mai mulți dintre aceștia unindu-se cu Volga pe partea sa stângă. Cei mai importanți afluenți sunt Kama, Oka, Vetluga și Sura.

Din cauza temperaturilor scăzute din Rusia, fluviul Volga îngheață pe aproape întreaga sa lungime timp de 3 luni pe an.

Volga, de la păduri la stepă

 

În bazinul hidrografic al Volgăi se întâlnesc patru zone geografice distincte:

– zona cu păduri dese și mlăștinoase (de la izvoare până la orașele Nijni Novgorod și Kazan)
– pădurea de stepă (ce continuă de la cele două orașe până la Samara și Saratov)
– stepă (de la Samara și Saratov până la Volgograd)
– zona semideșertică de la Marea Caspică

Volga este navigabilă pe aproximativ 3.200 de kilometri, fiind folosită intens pentru transporturi (materiale de construcții, produse petroliere, cărbuni, alimente, sare, tractoare și unelte agricole, mașini, fertilizatori și alte produse chimice).

Cel mai lung fluviu din Europa și Delta Volgăi

 

Impresionantă este și Delta Volgăi. Aceasta are o lungime de 160 de kilometri și include nu mai puțin de 500 de canale și râuri mai mici. La vărsarea în Marea Caspică, Volga formează cel mai mare estuar din Europa. Delta Volgăi este singurul loc din Rusia unde trăiesc pelicani, păsări flamingo, și flori de lotus.

Delta Volgăi este cea mai mare deltă din Europa. Suprafața ei a crescut semnificativ în secolul XX ca urmare a schimbărilor produse în Marea Caspică, potrivit Wikipedia.org. De exemplu, în anul 1880, delta avea o suprafață de doar 3.222 de kilometri pătrați. Astăzi, Delta Volgăi se întinde pe o arie de 27.224 de kilometri pătrați (pentru comparație, Delta Dunării are o suprafață de 4.152 de kilometri pătrați).

Delta Volgăi este protejată de la începutul anilor 1900, una dintre primele rezervații din Rusia fiind înființată aici în anul 1919 (Rezervația Naturală Astrakhan). Aici trăiesc păsări de apă, dar și păsări răpitoare și pești a căror existență este periclitată, precum sturionii.

Cel mai lung fluviu din Europa – istoricul cercetării

 

Fluviul Volga era cunoscut în antichitatea clasică (de exemplu, de către geograful Ptolemeu, care a trăit în secolul II d.Hr.), dar și de către geografii arabi din secolele X-XI.

În anul 1700, debitul său a fost măsurat pentru prima dată de către englezul John Perry. Între 1782 și 1783, doi navigatori ruși, pionierii Makeyev și Gavril Andreevici Sarichev, au studiat fluviul între orașele Tver și Nijni Novgorod.

Între 1809 și 1817, precum și în 1829, Biroul Maritim a studiat Delta Volgăi și i-a măsurat adâncimea. Numeroase instituții au realizat cercetări hidrografice și hidrometrice în timpul și după perioada sovietică, și au fost stabilite 500 de puncte pentru monitorizarea nivelului Volgăi.

V-ar putea interesa și alte articole de cultură generală:

Care este cel mai mare continent

Țări membre UE

Locuri de vizitat primăvara în România

Eclipsă totală de Soare

Vroiam sau voiam – cum e corect?

Angajarea răspunderii Guvernului

Ce este lumina

Ce este o ordonanță de urgență

Ce este sindromul Asperger

Ce sunt celulele stem și la ce ajută

Ce rol are ficatul

Tensiunea arterială normală

Ce înseamnă autism

Eclipsă totală Lună

Ce înseamnă un an lumină

Materia întunecată

Ordinea planetelor de la Soare

Cele mai frumoase flori din lume

Care este pulsul normal

Cel mai lung cuvânt din lume

Care este cea mai mare planetă

Planetele Sistemului Solar

Câte zile are un an

Vise sau visuri – cum e corect?

Câte județe are România

Cea mai apropiată planetă de Soare

Cel mai mare aeroport din Europa

Cel mai mare aeroport din lume

Cel mai mare oraș din lume

Cea mai înaltă clădire din lume

Câte țări sunt în Europa

Câte țări sunt în lume

Câte continente sunt

Cea mai mare țară din lume

Cea mai sigură mașină

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.