Cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă din lume. La 17 ani i s-a spus că mai mare 6 luni de trăit

Foto: guinnessworldrecords.com

Un olandez în vârstă de 57 de ani a fost confirmat de Guinness World Record drept cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă din lume, relatează CNN.

La 4 decenii după ce a fost diagnosticat cu o afecțiune gravă a inimii și i s-au dat doar 6 luni de trăit, Bert Janssen a stabilit un record mondial, fiind declarat cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă din lume.

„Vreau să fiu un exemplu pentru oameni”, a spus olandezul, care avea 17 ani când a fost diagnosticat cu cardiomiopatie, o boală a mușchiului inimii care face ca inima sa pompeze cu dificultate sânge către restul corpului.

În 1984, Olanda nu efectuase încă niciun transplant de inimă. Drept urmare, cardiologul Albert Mattart l-a trimis pe adolescentul de 17 ani la Spitalul Harefield din Anglia.

Janssen a suferit o operație de transplant în iunie 1984, după ce o inimă a devenit disponibilă în urma unui tragic accident de mașină în care au murit 2 tineri.

Intervenția a fost efectuată de celebrul chirurg Magdi Yacoub, pionier al operațiilor de transplant.

„Consider acea zi mai importantă decât ziua mea de naștere”, a spus Janssen, care acum are 57 de ani, este căsătorit și are 2 fii. De asemenea, este pilot de planor.

Foto: guinnessworldrecords.com

Deși este în formă și sănătos, medicamentele pentru inimă provoacă reacții adverse și în ultimii ani a fost nevoit să o lase mai moale. „Încă fac mai mult sau mai puțin ceea ce vreau (dar) într-un ritm diferit”, a spus el.

Speranța medie de viață a pacienților după un transplant de inimă este de 16 ani, potrivit cardiologului actual al lui Janssen, Casper Eurlings.

Guinness World Records a recunoscut oficial că Janssen, care a trăit deja timp de 39 de ani și 100 de zile după transplant, este cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă.

Recordul anterior a fost de 34 de ani și 359 de zile, stabilit de canadianul Harold Sokyrka în 2021, potrivit Guinness.

Pacienții cu transplant „trebuie să mențină un stil de viață sănătos și să fie activi. Asta a făcut domnul Janssen”, a spus Eurlings.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.