Ce spune Rafila despre cazul celor 20 de morți suspecte de la secția de ATI a Spitalului Pantelimon

alexandru rafila pantelimon
Foto: urgentapantelimon.ro / Facebook

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că numărul de 20 de decese în doar 3-4 zile este „neobișnuit de mare”, chiar și pentru o secție ATI. În ciuda acestui fapt, ministrul a mai spus că are îndoieli în ceea ce privește acuzațiile făcute de asistenta anonimă.

„Este un număr, chiar și pentru o secție de terapie intensivă, neobișnuit de mare, dar trebuie să vedem care au fost cauzele deceselor, dacă există vreo culpă medicală”, a declarat Rafila la postul de televiziune Digi 24.

O asistentă neidentificată de la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București susține că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI a spitalului, au murit 20 de pacienți după ce le-a fost administrat incorect un medicament.

În cursul zilei de joi, 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri, că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI, ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament.

„Noi am mai avut o sesizare din partea directorului de îngrijiri al acestui spital la începutul săptămânii. Ca urmare a acestei sesizări, care se referea la alte probleme, legate de chestiuni administrative interne de la spital, eu am decis să trimit Corpul de Control, care va merge mâine dimineață.

Între timp, conducerea spitalului a fost sesizată de același director de îngrijiri că ar fi primit o informație de la o asistentă din secția de terapie intensivă că într-un scurt interval de timp, între 4 și 7 aprilie, s-ar fi înregistrat un număr mare de decese, 20 de decese la pacienți care n-ar fi fost tratați corect. Este afirmația unei asistente medicale care nu am … în sesizare nu este identificată, adică nu are nume, n-are nimic.

Eu am discutat cu directorul spitalului, a dispus realizarea unei comisii de investigare internă a acestei situații, formată din medici din alte secții. Mâine dimineață, acolo merge Corpul de Control, care oricum era programat să verifice situația de acolo, de la spital, și am solicitat și Colegiului Medicilor din Municipiul București sprijin pentru că aici discutăm de o chestiune de natură profesională medicală”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a completat că are dubii că lucrurile stau exact așa cum susține asistenta: „Eu am îndoieli în ceea ce privește această situație, mai ales că discutăm despre un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect, nu pot să mă pronunț, eu nu sunt specialist, nu știu situația de la fața locului, însă în mod evident dacă este vorba despre o culpă medicală gravă, există din partea Colegiului sau altor instituții abilitate, va exista o implicare, nu pot să mă antepronunț, deocamdată e o vorba pur și simplu doar despre o sesizare scrisă, fără precizarea autorului sesizării până la urmă, pentru că sesizarea inițială din partea secției ATI aparține unei asistente care nu este nominalizată.

Este un număr, chiar și pentru o secție de terapie intensivă, un număr neobișnuit de mare, dar trebuie să vedem care au fost cauzele deceselor, dacă există vreo culpă medicală.

Eu nu vreau să ajungem într-o astfel de situație în care până la urmă o reclamație neasumată de nimeni a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici, nu este corect. Corpul medical, medicii își fac datoria în spitale din București, din România, și nu cred că putem să tragem concluzii pripite doar în urma unei afirmații neverificate. Nu e vorba despre o acuzație asumată, este vorba de o acuzație a cuiva care a primit informația de la cineva, deci e ceva la mâna a doua și nu cunoaștem cine este autorul acestei sesizări.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.