Ce spune Rafila despre azilele anchetate de DIICOT

Alexandru Rafila FOTO: Gov.ro
Alexandru Rafila FOTO: Gov.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că Direcția de Sănătate Publică Ilfov, al cărei director a demisionat astăzi, a constatat „abateri minore” la „azilele groazei”.

Rafila nu a vrut să spună și „cât de minore” au fost abaterile constatate de DSP Ilfov.

„Nu am alte comentarii, noi avem niște rapoarte de control din partea inspectorilor DSP Ilfov. 

Faptul că un angajat nu avea absolvit cursul de noțiuni de igienă sau că cearșafurile murdare erau depozitate într-un mod necorespunzător nu cred că au direct legătură cu ceea ce s-a întâmplat acolo”, a declarat ministrul Sănătății.

Rafila susține că legislația trebuie modificată astfel încât „calitatea serviciilor acordate acestor persoane să poată fi verificabilă”, deoarece, în acest moment, se controlează „hârtii”.

„Ministerul Sănătății are zero competență în centrele rezidențiale. Ministerul Sănătății intervine doar în situația în care este nevoie de asistență medicală, cum a fost nevoie în acest caz”, afirmă și Gabriel Diaconu, medic psihiatru și consilierul ministrului Sănătății.

Potrivit ministrului Sănătății, 82 de persoane internate în aceste centre au fost examinate în ultimele zile, au primit asistență medicală și li s-a corectat tratamentul, în cazurile în care a fost necesar. „Din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control”, spune Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății spune că a organizat echipe medicale împreună cu Spitalul Obregia care a evaluat, în ultimele zile, acești pacienți. Persoanele care au avut nevoie au fost internate în unități medicale.

De asemenea, o parte dintre acești vârstnici au fost luați acasă de aparținători.

Rafila spune că se gândește, dupăa acest caz, la un proiect pilot pentru ca vârstnicii aflați în astfel de situații să fie cazați și îngrijiți în centre care să fie secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie: „Acești bolnavi au nevoie de asistență medicală și trebuie să ne asigurăm că în centrele unde sunt cazați beneficiază de asistență”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.