Ce se va întampla cu ROBOR și IRCC după ce BNR a crescut dobânda-cheie la 7%

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, spune că efectele deciziei BNR de a crește dobânda-cheie cu 0,25%, până la 7%, va avea efecte reduse, chiar minime.

„În contextul în care ce contează mai mult în momentul de față este situația de lichiditate din piața monetară. Acesta s-a îmbunătățit foarte mult pe finalul anului trecut (în lunile noimebrie si decembrie) în condițiile in care Ministrul Finanțelor a injectat foarte muți bani în piața monetară din cauza deficitului bugetar foarte mare”, a spus analistul Ionuț Dumitru, la Digi24.

De asemenea, acesta a mai spus că în timp ce debitorii legați de Robor au văzut deja scăderi ale dobânzilor și vor fi marginal afectați de decizia BNR de ieri, cei legați de IRCC vor mai avea creșteri de rate anul acesta.

„Dobânzile, dacă ne uitam la ROBOR, au avut o tendință de scădere în ultima perioadă: de la peste 8% suntem undeva la 7,5% în momentul de față. Probabil că dobânzile și-au atins maximele. Pe măsura ce inflația va incepe o traiectorie de scădere si dobanzile vor urma să scadă, mai intai plafonare și apoi scădere”, consideră Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.