Ce sancțiune a primit România TV pentru modul în care a relatat moartea jurnalistei Iulia Marin de la „Libertatea”

iulia marin
Sursa: Facebook

Postul de televiziune România TV a fost amendat cu 100.000 de lei, adică 20.000 de euro, pentru modul în care a fost prezentată moartea jurnalistei Iulia Marin de la „Libertatea”, transmite paginademedia.ro.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cele două emisiuni în care s-a discutat moartea jurnalistei Iulia Marin.

Propunerea de a amenda România TV cu 100.000 de lei a fost formulată de Monica Gubernat, membru CNA. A mai existat o propunere, de la Mircea Toma, de întrerupere a programului România TV timp de 10 minute, cu difuzarea textului sancţiunii, dar aceasta nu a trecut la vot.

RTV a fost sancționată pentru încălcarea articolul 47 din Codul Audiovizualului.

Acesta prevede că „este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de incitare la ură națională, rasială sau religioasă, la discriminare și la săvârșirea de infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.”

De asemenea, legea interzice în programele audiovizuale afirmațiile defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunități definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naționalitate, cetățenie, credințe religioase, orientare sexuală, nivel de educație, categorie socială, afecțiuni medicale sau caracteristici fizice.”

Totodată, „sunt interzise în programele audiovizuale afirmații defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenței acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naționalitate, cetățenie, credințe religioase, orientare sexuală, nivel de educație, categorie socială, afecțiuni medicale sau caracteristici fizice.”

Jurnalista Iulia Marin de la „Libertatea” a încetat din viață la vârsta de 32 de ani. Marți, 18 aprilie, polițiștii Secției 21 din Capitală și proprietara apartamentului în care locuia au găsit-o pe tânără fără suflare.

Tânăra, care suferea de tulburare bipolară, avusese în trecut mai multe tentative de sinucidere, despre care a vorbit deschis pe pagina sa de Facebook și pe blogul său, „În terapie”.

România TV s-a folosit de moartea jurnalistei pentru a ataca redacția „Libertatea” și pe jurnalistul Cătălin Tolontan, acuzându-i pe colegii Iuliei Marin că s-au folosit de ea și au lăsat-o să moară.

„Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, a spus moderatorul Victor Ciutacu în timpul emisiunii.

„Fata asta făcea anchete după ce avusese trei tentative de suicid și trei intrări la Spitalul 9, la Obregia. Da? Nu-ți pui tu problema tu, ca angajator… Bun, fără să-i limitezi dreptul de muncă, Doamne ferește!, dacă fata aia e în deplinătatea facultăților mintale și dacă fata aia e în deplinătatea responsabilității de a-i pune niște anchete grele în brațe? Că nu știu, că poate Doamne ferește, dovadă că nu era stabilă psihic și emoțional că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Da. Ai vreo garanție, dincolo de scriitura corectă și de documentele prezentate, că ancheta aia e făcută în afara unei rătăciri, din desele rătăciri pe care le avea fata asta. Te întreb?”, a mai spus el.

Mai mult, Răzvan Savaliuc, invitat în emisiune, a spus: „Eu nu aș lăsa o persoană cu probleme psihice să lucreze la mine.”

Peste 2.000 de redacții, asociații medicale, ONG-uri, personalități civice și cetățeni au protestat împotriva discursului RTV cu privire la persoanele care suferă de afecțiuni psihice. Apelul care cere sancționarea RTV poate fi citit aici.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.