Ce pensie primește, din România, fugarul Sorin Oprescu

Sorin Oprescu FOTO: captură video
Sorin Oprescu FOTO: captură video

Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, se află în Grecia, unde a fugit încercând să scape de condamnarea de 10 ani și 8 luni de închisoare pe care a primit-o în România, într-un dosar de corupție. Autoritățile elene refuză să-l extrădeze.

Cu toate acestea, Oprescu a câștigat un proces important în România, urmând să beneficieze de o pensie majorată substanțial, scrie fanatik.ro.

Acesta, împreună cu 95 de foști aleși, au dat în judecată Senatul și Camera Deputaților, solicitând repunerea în plată prevăzută de lege, începând cu data de 1 iulie 2023, chiar dacă nu a apucat să-și încheie al doilea mandat de senator. Oprescu își va adăuga încă 500 de euro la pensia de 3.000 de euro pe care o încasează deja lunar.

Indemnizația pentru limită de vârstă a parlamentarilor a fost introdusă în anul 2006, motivația fiind aceea că aleșii nu au salariu ci sunt remunerați cu o indemnizație, deci veniturile lor nu pot fi calculate în funcție de contributivitate.

Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, pe 13 mai 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru săvărșirea infracțiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu. 

În dosarul respectiv, Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuința sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor, bani care ar fi proveni din acte de corupție. 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.