Ce cred românii despre corupție? Mai bine de jumătate din populație ar tolera conducători necinstiți

Foto: Pixabay

Un nou raport al organizației Transparency International arată că 8 din 10 români cred că fenomenul corupției este o mare problemă, dar mai bine de jumătate dintre ei spun că ar accepta și conducători necinstiți.

Potrivit sondajului, România este fruntașă în Europa la darea de mită către funcționarii publici. 20% dintre români au oferit o ”atenție” în ultimele 12 luni către un reprezentant al autorităților publice.

Media europeană este de doar 7%, iar în top, după România, se află Bulgaria, Ungaria și Lituania, toate cu peste 17%.

Dintre românii care au dat mită, 11% au declarat că au făcut asta în şcolile publice, 9% – pentru obţinerea documentelor de identitate, iar 7% – la poliţie.

Relațiile personale au fost și ele folosite pentru accesul la serviciile publice, Franța fiind pe primul loc la acest capitol, cu 48%. În România nivelul este de 36%.

România e pe primul loc și la darea de mită în sistemul de sănătate, cu 22% dintre participanții la studiu spunând că au dat șpagă pentru a primi îngrijiri medicale. Media europeană este de doar 6%.

Românii sunt de părere că cei mai corupţi sunt parlamentarii (51%), funcţionarii din Guvern (40%), premierul şi miniştrii (37%), angajaţii de la Preşedinţie şi reprezentanţii administraţiilor locale (33%), bancherii (28%), poliţiştii (24%) dar şi judecătorii şi magistraţii (22%).

Poate cea mai îngrijorătoare latură a raportului despre corupție la nivel european este cea legată de toleranța la corupție.

Dacă aproape trei sferturi din cetățenii UE spun că nu ar accepta corupție la nivelul guvernului – Germania, Danemarca și Suedia având toleranță zero în acest domeniu -, în România 53% dintre cetățeni ar accepta anumite fapte de corupție.

De asemenea, 49% dintre români spun că se tem de eventualele represalii în cazul în care ar raporta fapte de corupție. Această frică este prezentă și în restul spațiului comunitar, media fiind de 45%.

Raportul a fost realizat în baza răspunsurilor primite de la peste 40.000 de persoane din UE.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.