Ce amendă poți primi dacă ai oglinda retrovizoare încărcată cu odorizante și alte obiecte

FOTO: renateko/Pixabay.com
FOTO: renateko/Pixabay.com

Au crescut amenzile prevăzut în Codul rutier pentru care își pun obiecte la oglinda retrovizoare, de la brăduți parfumați, la iconițe, cruciulițe și alte suveniruri.

Oamenii legii au schimbat regulile de câțiva ani, după ce au ajuns la concluzia că aceste obiect pot obtura vizibilitatea șoferului.

Cei care au astfel de obiecte pot primi amenzi de peste 3.000 de lei.

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

Cel mai bune locuri în care să amplasezi brăduții parfumați sau alte obiecte parfumate sunt fie lipite de bord, fie pe gurile de aerisire ale sistemului de ventilație. De asemenea, un loc bun sunt și stâlpii mașinii.