Câți oameni erau pe Titanic, câți au murit și câți au supraviețuit

câți oameni erau pe titanic
Foto: Francis Godolphin Osbourne Stuart / www.uwants.com / Wikipedia.org

Scufundarea Titanicului este unul dintre cele mai mari dezastre maritime din istorie. Iată câți oameni erau pe Titanic și câți au supraviețuit.

Titanicul, un vapor britanic operat de compania White Star Line, s-a scufundat în Atlanticul de Nord la data de 15 aprilie 1912, după ce a lovit un iceberg în prima sa călătorie. Vasul plecase din Southampton, Anglia, și avea destinația New York City, SUA.

Câți oameni au murit pe Titanic

Nu se știe cu siguranță câți oameni erau pe Titanic, însă cel mai probabil numărul acestora era în jur de 2.224 de persoane (pasageri + membri ai echipajului). Din total, 908 erau membri ai echipajului, iar 1.316 erau pasageri.

Dintre pasageri, 109 erau copii, 402 erau femei, iar 805 erau bărbați. În ceea ce privește echipajul, 885 erau bărbați, iar 23 femei, potrivit Wikipedia.org.

Mai puțin de o treime dintre oamenii aflați la bord au supraviețuit. Numărul exact al morților nu este cunoscut. Deși au existat liste cu pasagerii și membrii echipajului, acestea conțineau numeroase erori de scriere, omisiuni sau porecle. În general însă se crede că din cei aproximativ 2.200 de oameni aflați la bord, circa 1.500 au murit.

Concret, comitetul american de investigare a dezastrului a stabilit că 1.517 oameni și-au pierdut viața, în vreme ce comitetul similar din Marea Britanie a avansat numărul de 1.503 persoane. Un alt număr avansat a fost de 1.514 morți (Comitetul Britanic de Comerț), potrivit Wikipedia.org. Au existat inclusiv estimări care au susținut că au murit 1.635 de oameni.

Câți oameni erau pe Titanic – pasageri și membri ai echipajului

Datele de mai jos se regăsesc în raportul referitor la dezastru întocmit de Comitetul Britanic de Comerț.

Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în rândul pasagerilor de la clasa a III-a și al membrilor echipajului.

696 din totalul de 908 membri ai echipajului au murit (78%).

Câți oameni erau pe Titanic – copii, femei și bărbați

În ceea ce-i privește pe pasagerii de clasa a III-a, 84% dintre bărbați au pierit (387 din 462). În cazul femeilor de la clasa a III-a, procentul celor care și-au pierdut viața a fost de 54% (89 din cele 165 de femei).

Chiar și în rândul copiilor de la clasa a III-a s-a înregistrat un procent ridicat de decese – 66%. Practic, din cei 79 de copii de la clasa a III-a, 52 s-au înecat. Pentru comparație, dintre cei 24 de copii de la clasa a II-a nu a murit niciunul, iar dintre cei 6 de la clasa I a murit unul singur (Loraine Allison, în vârstă de 2 ani).

Câți pasageri de la clasa a III-a au murit

Femeile au supraviețuit într-o mai mare măsură decât bărbații. Astfel, dintre cele 144 de la clasa I, 140 au fost salvate (97%), iar în cazul celor de la clasa a II-a au supraviețuit 80 din 93 (86%). Procentul a fost ceva mai mic în cazul pasagerelor de la clasa a III-a, doar 89 supraviețuind (din 165) – adică 46%.

Referitor la câți oameni erau pe Titanic mai trebuie menționat că, dintre cei 175 de bărbați de la clasa I, 57 s-au salvat (33%). Procentul este mult mai mic în cazul bărbaților de la clasa a II-a (doar 14 dintre cei 168 au supraviețuit, adică 8%) și de la clasa a III-a (75 dintre cei 462 – adică 16%).

În total, 68% dintre toți oamenii aflați la bord au murit (49% dintre copii, 26% dintre femei, 82% dintre bărbați și 78% dintre membrii echipajului).

În afara pasagerilor care s-au înecat când vasul s-a scufundat, alții au murit la scurt timp după aceea, deși fuseseră salvați și aduși la bordul vasului Carpathia. Unii au murit din cauza rănilor, iar alții din cauza hipotermiei.

Ce temperatură avea apa oceanului

În zona în care s-a scufundat Titanicul, temperatura apei era mult sub mediile tipice. Conform măsurătorilor realizate în zonă la momentul accidentului, apa oceanului avea – 2 grade Celsius, în vreme ce temperaturile obișnuite pentru apa oceanului la jumătatea lunii aprilie erau de circa 7 grade Celsius.

Apa extrem de rece a fost un factor care cel mai probabil a mărit numărul morților, temperaturi atât de scăzute putând să provoace moartea celor aflați în apă în câteva minute.

Foto: Francis Godolphin Osbourne Stuart / www.uwants.com / Wikipedia.org

Câți oameni au murit la Hiroshima și Nagasaki în prima zi și ulterior

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.