Câți bani a câștigat Biserica Ortodoxă Română în 2015?

patriarhul daniel
Patriarhul Daniel. Foto: Patriarhia Română

Chiar dacă unele episcopii nu și-au declarat încă profiturile, bazat pe calculele făcute cu ajutorul bilanțurilor depuse la Ministerul de Finanțe, Biserica Ortodoxă Română a încheiat anul 2015 ”pe plus”.

Biserica Ortodoxă Română este, pe lângă funcția sa principală, și un puternic aparat financiar. În 2015, a înregistrat profit de cel puțin 3,7 milioane de euro.

Din cele șase mitropolii ale BOR, pe primul loc în topul profitabilității, cu 644.000 de euro, în scădere dramatică față de 2014, se află Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, condusă de ÎPS Teofan. În urmă cu doi ani, instituția declara un profit de 1,4 milioane de euro, scrie Capital.

Pe locul doi este Arhiepiscopia Bucureştilor, condusă de Patriarhul Daniel, care a declarat un profit de 511.000 de euro, cu aproape 70 la sută mai mic decât în 2014.

Pe locul trei în topul celor mai mulți bani obținuți din venituri nepatrimoniale, precum donaţii sau cotizaţii, se află Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, condusă de ÎPS Calinic.

Arhipiscopia Craiovei și cea a Stehaiei și Severinului, care pierduseră bani în 2014, au încheiat anul 2015 ”pe verde”, cu profituri destul de importante.

Un caz interesant este cel al Locul 13 Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a avut un profit de 2.500 de lei (600 euro) în 2015, cu 99,8% mai mic decât cel din 2014, de 1,2 milioane de lei.

În acest clasament este luat în calcul doar profitul făcut din vânzarea de lumănări, icoane, donaţii, botezuri, nunţi, vânzări de terenuri sau pelerinaje, dar și din agenția de turism a Patriarhiei, Basilica Travel.

Organizatorii pelerinajelor au raportat un profit de 333.000 de euro, de aproape trei ori mai mare ca în 2014.

Recomandările editorilor GreatNews:

Primarul lui Dumnezeu. Un edil, aflat în pușcărie, vrea să jure în biserică
Primarul unui important oraș din România, condamnat la șase ani de închisoare
Românii nu vor mai plăti taxa de timbru