Cât costă organizarea festivalului Untold și câți bani va aduce Clujului

Untold 2018 se anunță unul incendiar FOTO: Pagina de Facebook Untold
Untold 2018 se anunță unul incendiar FOTO: Pagina de Facebook Untold

Organizatorii festivalului Untold estimează că vor aduce în jur de 80 de milioane de euro în Cluj. Directorul de comunicare al festivalului, Edi Chereji, se bazează pe estimarea făcută de unul dintre partenerii evenimentului, o bancă importantă din România, precum și studii făcute de economiști independenți.

„În primul rând, noi când spunem bani care rămân în comunitate nu vorbim de biletele și abonamentele pe care noi le vindem.

Vorbim de extra bani pe care oamenii îi cheltuie după ce au ajuns la festivaluri, după ce se presupune că au deja abonamentul cumpărat. Vorbim doar de cheltuielile în zona de cazare, mâncare, shopping, transport în comun.

Cifrele astea le avem de la partenerul nostru bancar, Banca Transilvania, care aici în Cluj, sigur că monitorizează și la nivel de național, fiind cel mai mare operator bancar, au acces la tranzacții, la informațiile financiare și de acolo reușim să extragem într-un mod foarte acurat astfel de informații.

E bazat pe cifrele lor, dar și pe informațiile pe care le avem și noi, și pe studiile pe care le facem și noi”, spune Edi Chereji, potrivit adevarul.ro.

Organizarea festivalului costă aproximativ 20 de milioane de euro. Ca o comparație, Neversea costă 16 milioane, iar Masiff, din Poiana Brașov, 3 milioane de euro. Toate cele trei festivaluri sunt organizate de aceeași echipă.

„Pentru că dimensiunea festivalului de la Constanța e un pic mai mică decât aici, la Cluj. Dar dacă la Cluj am spus între 45 și… iată, în acest an estimăm să avem în jur de 80 de milioane de euro bani care rămân în comunitatea clujeană și după festival.

Și la Constanța cifrele au fost unele impresionante. Între 30 și până în 50 de milioane de euro bani care au rămas pe litoral. Sigur, nu doar în orașul Constanța, pentru că acolo cumva lumea circulă mult mai mult în întreaga regiune pe timpul festivalului”, adaugă Chereji.

Pentru a rezolva problema zgomotului, s-au făcut investiții în bariere fonice, panouri fonoabsorbante.

Armin Van Buuren, David Guetta, Martin Garix și Imagine Dragons sunt doar câteva dintre vedetele festivalului. Ultimii vin în premieră în România.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.