Care sunt simptomele lipsei calciului ionic?

Sursa foto: Shutterstock.com

În corpul uman, calciul intră în structura oaselor și a dinților (99% din cantitatea totală), dar este implicat și în funcționarea normală a tuturor celulelor și a sistemului endocrin.

Calciul ionic reprezintă forma de calciu liber din sânge, adică forma nelegată de albumine (proteine din sânge). Este vorba despre calciul activ metabolic din organism care are un rol important în excitabilitatea neuromusculară (transmiterea impulsului nervos), în activitatea electrică a inimii și în hemostază (coagularea sângelui). 

Determinarea calciului ionic prin analize de sânge este o metodă mai sensibilă de evaluare decât aflarea cantității de calciul total per decilitru. În cazul unui adult, valorile normale sunt de 3,82 – 4,82 mg/dL, o scădere critică fiind de sub 2 mg/dL. 

Concentrația de calciu din sânge (calcemia) se menține în limite foarte stricte, în detrimentul rezervelor osoase. Astfel, impactul unei diete care nu furnizează suficient calciu (dieta deficitară) apare târziu, atunci când pot fi observate modificări la nivelul osului (densitate osoasă redusă la tineri, decalcificare osoasă la adulți și vârstnici). 

Deficitul de vitamina D și hipoparatiroidismul sunt principalele cauze ale hipocalcemiei la copii. La adulți, cele mai frecvente cauze sunt hipoalbuminemia, insuficiența renală cronică și deficitul de vitamina D. Pe de altă parte, hipercalcemia se observă în principal în hiperparatiroidism, boli neoplazice, inclusiv mielom multiplu, sarcoidoză și supradozaj cu vitamina D.

Simptomele lipsei de calciu

Deseori, o valoare scăzută de calciu ionic nu provoacă niciun simptom evident și poate trece neobservată. Medicul tău se va interesa dacă în ultimele săptămâni ai observat cel puțin unul dintre aceste simptome:

  • senzație de amorțeală, furnicături sau spasme musculare în jurul gurii, în mâini și în picioare;
  • crampe și dureri musculare;
  • senzație de oboseală extremă;
  • palpitații;
  • dureri la nivelul oaselor, fracturi în urma unor traumatisme ușoare;
  • carii dentare și sensibilitate gingivală.

Cum apare lipsa de calciu?

În general, lipsa de calciu este cauzată de:

  • deficitului de vitamina D – în caz de expunere redusă la soare, asociat cu un consum redus de pește gras (bogat în vitamina D);
  • modificărilor hormonale – probleme ale glandelor paratiroide;
  • sindroame de malabsorbție;
  • boala renală cronică;
  • boala hepatică cronică.

Cum poți preveni lipsa de calciu?

Pentru a preveni lipsa de calciu, este important să mănânci sănătos și variat. Calciul se găsește în special în lactate (lapte, brânză, iaurturi), dar și în legumele verzi (spanac, kale, broccoli).

De asemenea, un aport de vitamina D este important deoarece aceasta facilitează absorbția calciului și un raport optim între calciu și fosfor. Peștele gras, cum ar fi somonul sau macroul, conțin cantități optime de vitamina D. Și expunerea la soare este foarte importantă, întrucât facilitează sinteza vitaminei D la nivelul pielii.

Nu în ultimul rând, este nevoie să mergi la medic anual pentru analize de rutină. Astfel, poți depista din timp eventuale modificări ale parametrilor din sânge, iar dacă este necesar se vor efectua investigații suplimentare la indicația medicului tău. 

Prin urmare, lipsa de calciu poate fi recunoscută cu ușurință prin simptomele pe care le provoacă. Totuși, aceasta poate fi asimptomatică, ceea ce subliniază importanța analizelor medicale de rutină.