Care sunt cele mai sigure locuri din avion în caz de accident. Ce arată statistica

avion
Foto: LN_Photoart / pixabay.com

Statistic, cele mai sigure locuri din avion în caz de accident sunt cele aflate la mijloc, în secțiunea din spate a aeronavei, arată o analiză citată de CNN.

În primul rând trebuie menționat că avionul este cel mai sigur mijloc de transport. În anul 2019 au fost aproape 70 de milioane de zboruri la nivel global, și doar 287 de decese.

Potrivit Consiliului Național pentru Siguranță din SUA, riscul de a muri într-un avion este de 1 la 205.552, în timp ce în cazul mașinii este de 1 din 102.

O investigație a publicației „TIME” a analizat accidentele aviatice din ultimii 35 de ani și a descoperit că pasagerii care se aflau pe locurile din mijloc din spatele aeronavei au avut cele mai șanse de supraviețuire.

„TIME” a analizat accidentele care aveau atât victime, cât și supraviețuitori. Au găsit 17 zboruri ale căror locuri puteau fi analizate. Cel mai vechi accident care îndeplinea criteriile era din 1985, iar cel mai recent din 2000.

Analiza a descoperit că pasagerii de pe locurile din spatele avionului (într-o secțiune egală cu o treime din lungimea aeronavei) au avut o rată de deces de 32%, comparativ cu 39% în cazul secțiunii din mijloc și 38% în cazul secțiunii din față.

În ceea ce privește rândurile, analiza a descoperit că locurile din mijloc din secțiunea din spate aveau o rată de deces de 28%. Cea mai mare rată de deces au avut-o locurile dinspre culoar din treimea din mijloc a avionului (44% rată de deces).

După un accident, supraviețuitorii care se află mai aproape de ieșire au mai multe șanse de a ieri din avion în viață, potrivit unui studiu din 2008 realizat de Universitatea din Greenwich.

Conform CNN, rata de deces ar putea fi mare în cazul locurilor din secțiunea din mijloc a avionului deoarece acolo se află aripile, aici fiind localizate motoarele cu combustibil.

Iar locurile din mijlocul unui rând ar avea o rată de deces mai mică decât cele de la fereastră sau dinspre culoar deoarece pasagerii aflați pe ele s-ar afla într-un fel de „zonă tampon” alcătuită din pasagerii care se află de-o parte și de alta a lor și care le-ar oferi astfel o oarecare protecție.

Analiza „TIME” mai menționează că, totuși, șansele de supraviețuire în caz de accident au mai puțin de-a face cu locul în care stai decât cu circumstanțele în care s-a produs accidentul. De pildă, în cazul în care coada aeronavei se lovește de pământ, pasagerii din față sau din mijloc ar avea șanse mai mari de supraviețuire decât cei din spate.

Foto: LN_Photoart / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.