Care este last name și cum îl deosebești de first name

care este last name
Foto: athree23 / pixabay.com

Probabil că de multe ori a trebuit să completați diverse formulare online în limba engleză și v-ați pus întrebarea care este last name și care este first name.

În acest articol vom explica în detaliu care este last name, dar și care sunt first name, given name, surname etc.

Last name este numele de familie

Pe scurt, last name este numele de familie. În limba engleză, acesta mai este numit și surname sau family name. În traducere, last name înseamnă „ultimul nume” și este denumit astfel deoarece el ocupă ultima poziție din numele complet al unei persoane.

În România suntem obișnuiți, de la școală, să ne prezentăm începând cu numele de familie, deoarece așa eram strigați la catalog. Însă ordinea corectă este prenume urmat de nume (sau urmate de nume dacă persoana are mai multe prenume).

Care este last name și ce este first name

De exemplu, în cazul numelui Ana Maria Popescu, Ana și Maria sunt prenumele, iar Popescu este numele, adică last name în engleză, sau numele de familie.

În ceea ce privește prenumele, acesta este numele de botez. În limba engleză, el este numit și first name, given name sau forename. Prenumele este numit first name (adică primul nume) doarece el ocupă prima poziție în structura completă a unui nume (înaintea numelui de familie).

Ce este given name

Mai este numit given name (adică numele primit) deoarece este primit din partea părinților / a nașilor etc (la botez sau în cadrul altor ceremonii), spre deosebire de numele de familie care este moștenit.

De multe ori, o persoană primește un singur prenume, însă în unele culturi – ca de exemplu în cazul popoarelor vorbitoare de limbă spaniolă – oamenii primesc mai multe prenume. Și în România multe persoane poartă două prenume.

Care este last name – cazul Islandei

În unele culturi, nu toți membrii unei familii sunt obligați să aibă nume de familie identice. Astfel, în unele țări, numele de familie sunt modificate în funcție de gen / sex sau de statutul pe care o persoană îl are în familie.

Din acest punct de vedere numele islandeze sunt foarte interesante. Numele de familie din această țară se formează în mod diferit față de sistemele nominale din restul Europei Occidentale. Mai exact, numele de familie (last name) din Islanda sunt patronimice, în sensul că ele se formează de la prenumele tatălui, care este folosit ca rădăcină pentru numele copiilor acestuia.

Să luăm un exemplu prezentat de Wikipedia.org pentru a înțelege mai bine ce este last name în acest caz. De pildă, dacă Stefan Gunnarsson are 2 copii, o fată cu prenumele Harpa și un băiat cu prenumele Robert, fata va avea numele complet Harpa Stefansdottir, iar pe băiat îl va chema Robert Stefansson.

Practic, la finalul prenumelui tatălui (Stefan în acest caz), s-a adăugat particula „fiul lui” (son) sau „fiica lui” (dottir). Cu alte cuvinte, Harpa are ca nume de familie „Fiica lui Stefan”, iar numele de familie al lui Robert este „Fiul lui Ștefan”. Deși cei 2 sunt frați, ei nu au nume de familie identice: pe fată o cheamă Stefansdottir, iar pe băiat Stefansson.

Care este last name – romanii și numele lor

Mai trebuie spus că numele de familie nu sunt universale (nu există în toate culturile). Tradiția acestor nume de familie a apărut și s-a dezvoltat separat în diverse colțuri ale lumii.

În Europa, conceptul de nume de familie a devenit popular în timpul Imperiului Roman, când s-a răspândit în tot bazinul mediteraneean, precum și în Vestul Europei. Nomen, numele, era numele gintei (sau al tribului din care făcea parte o persoană) și se moștenea pe linie paternă. Se pare că numele de acest gen erau folosite de romani încă de la 650 î.Hr.

Numele avea rolul de a identifica grupul din care făcea parte o persoană, în vreme ce praenomen (prenumele) făcea distincția între indivizii ce aparțiuneau aceluiași grup.

Foto: athree23 / pixabay.com

V-ar putea interesa și:

Care sunt rudele de gradul 2

Care este prenumele și cum îl deosebești de numele de familie
Care sunt rudele de gradul 1. Listă completă cu exemple explicate

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.