Aterizare de urgență după ce pilotul a vărsat cafea pe panoul de bord

cafea vărsată panou de bord avion
Foto: Departamentul Britanic de Investigare a Accidentelor Aviatice

Un avion a trebuit să aterizeze de urgență după ce un pilot a vărsat cafea pe panoul cu instrumentele de bord, relatează BBC.

Aeronava de tip Airbus A330-243 avea 337 de persoane la bord și zbura de la Frankfurt, Germania, spre Cancun, Mexic. După ce pilotul a vărsat cafea pe panoul de bord, avionul a aterizat în Shannon, Irlanda.

Incidentul s-a petrecut pe 6 februarie 2019, însă abia acum investigatorii au făcut public raportul anchetei.

Aterizarea de urgență a fost necesară deoarece după ce pilotul a vărsat cafeaua, mai multe instrumente audio ale acestuia au început să se topească, iar în cabină s-a făcut fum. Piloții au fost nevoiți să poarte măști de oxigen.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Zborul era operat de Thomas Cook Airlines, o companie aeriană britanică ce are sediul în Manchester, Marea Britanie.

Cum s-a întâmplat incidentul?

Raportul anchetei arată că pilotul îl monitoriza pe copilot în timp ce aeronava zbura peste Oceanul Atlantic, iar în acel moment s-a servit cafeaua.

Băuturile au fost oferite în pahare fără capace (raportul menționează că așa este practica standard la compania Thomas Cook Airlines).

Pilotul și-a pus cafeaua pe măsuța sa, iar ulterior a dat peste cafea. Cea mai mare parte din cafea s-a scurs pe pilot, însă o cantitate mică a ajuns pe panoul de control. La scurt timp după aceea panoul s-a încălzit suficient de mult încât un buton a început să se topească.

Instrumentele de bord au început să dea erori și au apărut probleme de comunicații. Așa că echipajul a luat decizia de a schimba direcția de zbor și de a ateriza în Shannon, Irlanda.

De atunci, compania a schimbat procedura de servire a băuturilor, în sensul că membrii echipajului trebuie să utilizeze capace pentru pahare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.