Barack Obama recomandă un film românesc. Ce alte filme recomandă fostul președinte american pentru 2020

Barack Obama salută decizia Sony Pictures de a difuza filmul despre Kim Jong-un Foto: Facebook Barack Obama

Filmul „Colectiv”, regizată de Alexandru Nanău, este pe lista de pelicule favorite în 2020 de fostul președinte american Barack Obama. Filmul în care este prezentată tragedia de la clubul Colectiv prin perspectiva jurnaliștilor de investigații conduși de Cătălin Tolontan se regăsește într-un top al filmelor din 2020 pe care le recomandă Barack Obama. Aceasta fost publicată pe Twitter și mai cuprinde titluri precum The Queen’s Gambit, Colectiv, Better Call Saul sau The Last Dance.

Producția „colectiv” este propunerea României pentru Gala Premiilor Oscar din 2021, la secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”.

Lansat recent și în Statele Unite, filmul a fost primit cu laude de criticii de peste Ocean. The GuardianBoston GlobeThe TimesThe New York TimesDaily MailIndiewireLos Angeles Times și Chicago Tribute se numără printre publicațiile care au scris despre documentarul românesc.

În 2015, un incendiu declanșat la clubul Colectiv din București a ucis 27 de oameni și a rănit 180 de persoane. În scurt timp, mai multe victime cu arsuri încep să moară în spitale de la rănile care nu erau letale. Apoi un doctor vorbește cu o echipă de jurnaliști de investigație despre situația din spitale. O dezvăluire duce la alta pe măsură ce reporterii încep să descopere o vastă fraudă în sistemul medical.

Când este numit un nou ministru al sănătății, el oferă acces fără precedent la eforturile depuse pentru a reforma sistemul corupt, dar și la obstacolele cu care se confruntă. Urmărind jurnaliști, victime și oficiali guvernamentali, documentarul oferă o prezentare intransigentă a impactului pe care îl are jurnalismul de investigație când este făcut la cel mai înalt nivel.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.