Azi are loc un fenomen astronomic spectaculos. Nu uitați să priviți cerul!

eclipsă de soare
Foto: artbyrandy / pixabay.com

Pe 25 octombrie se va produce o eclipsă de Soare, vizibilă și din țara noastră. Nu va fi totală, ci parțială, dar acoperirea Soarelui va fi destul de mare, ajungând până la 44% în estul țării, a anunțat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa de Soare va dura aproximativ două ore și jumătate.

Este foarte important să nu vă uitați la Soare fără filtre speciale (ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură) deoarece veți orbi. Dacă mai aveți ochelari de la eclipsa totală de Soare din 1999 și sunt în stare bună îi puteți folosi.

Nu vă uitați la eclipsă cu ochelarii de soare!

Eclipsa se vede de pe tot teritoriul României. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia între 33% în vestul țării și de 44% în estul țării. La București, acoperirea va fi de 38%.

Așadar, dacă vreți să vedeți eclipsa în cele mai bune condiții trebuie să vă aflați în nord-estul României.

Eclipsa începe mai devreme în nord-vestul țării și se termină mai târziu în sud-est, dar diferența față de București este de doar +/- 10 minute. La București eclipsa începe la ora 12:26 și se termină la 14:49.

În ziua eclipsei de Soare, marți, 25 octombrie, Observatorul din București se va deschide de la ora 12:15 pentru observarea fenomenului.

Ultima eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră s-a produs pe 10 iunie 2021, însă atunci Soarele a fost acoperit de către Lună doar în proporție de 6%.

Vă recomandăm și:

Foto: artbyrandy / pixabay.com