Au fost stabilite prețurile maxime la polițele RCA. Cât e asigurarea pentru un automobil

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis prețurile maxime pe care le vor avea asigurările RCA pentru următoarele șase luni. Astfel, prețul maxim al poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 de lei.

De asemenea, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201 și 1401 cmc, un șofer cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani trebuie să plătească până la 610 lei, potrivit Digi24.

Tarifele au fost stabilite într-o ședință care a avut loc luni. Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a dat dreptul ASF să fixeze prețuri maximale pentru polițele RCA pentru o perioadă de șase luni.

ASF a stabilit și o formulă de calcul a prețurilor maxime. Se iau în calcul „frecvenţa daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflaţia daunelor şi încărcarea de siguranţă, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziţie şi administrare, fixe şi variabile, precum şi încărcarea de Bonus/Malus (15%) şi cota de profit (1%)”.

Prețurile sunt chiar mai mici decât se convenise săptămâna trecută cu reprezentanții patronatelor din domeniul transportatorilor. Aceștia declarau după o întâlnire cu reprezentanții ASF că s-a stabilit ca polița RCA maximă în cazul unui camion de peste 16 tone să fie de 7.690 de lei pe an.

Prețurile urmează să intre în vigoare după ce Guvernul va aproba noile tarife printr-o hotărâre de Guvern.

O ordonanță a Guvernului și un proiect depus de PSD, care să pună ordine în piața asigurărilor RCA, se află în dezbatere în Parlament. Ieri, comisia de buget-finanțe din cadrul Senatului a respins ordonanța Guvernului. Senatorii PSD spun că proiectul lor este mai bun decât al Guvernului. De fapt, cele două conțin în proporție de 90% cam aceleași prevederi.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă mai jos, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Alte recomandări ale editorilor GreatNews:

„Combustibil” gratis pentru mașinile electrice. Oferta eco de la Kaufland

Țara din Europa în care se vor vinde doar mașini electrice: Fără benzină, fără motorină!