Țara din Europa în care se vor vinde doar mașini electrice: Fără benzină, fără motorină!

Porsche e unul dintre constructorii de mașini care au prezentat cel puțin un automobil electric FOTO: Porsche
Porsche e unul dintre constructorii de mașini care au prezentat cel puțin un automobil electric FOTO: Porsche

La propunerea partidului PvdA, Camera inferioară din parlamentul olandez a luat decizia ca din 2025 să fie interzise mașinile pe benzină sau diesel și să se vândă doar cele electrice.

Acum, Guvernul trebuie să adopte un plan de măsuri pentru implementarea acestei reguli. În urmă cu trei ani, guvernul olandez a semnat o înțelegere cu 40 de organizații, prin care s-a angajat să promoveze energia verde, izolarea locuințelor și reducerea emisiilor de carbon.

Potrivit DutchNews.nl, măsura de se vinde exclusiv mașini electrice a fost contestată puternic de parlamentarii de dreapta. „Îmi pare o nebunie să mergem înainte cu acest plan. Cred că ar trebui să ne retragem din acordul privind energia”, a declarat liderul partidului de dreapta VVD, Halbe Zijlstra.

Această decizie vine după ce Olanda, alături de opt state nord americane și cinci țări, a semnat angajamente pentru reducerea emisiilor periculoase pentru mediu, în urma Conferinței privind schimbările climatice de la Paris, de anul trecut. Printre măsuri a fost și comercializarea exclusivă a mașinilor electrice până cel târziu în 2050.

Și România face pași spre încurajarea transportului ecologic. Săptămâna aceasta, lanțul de hypermaket-uri Kaufland a inaugurat prima rețea publică de stații de încărcare pentru automobile. Rețeaua va fi disponibilă oricărui șofer de mașină electrică sau hibridă plug-in, gratuit și non-stop, în parcările a nouă magazine Kaufland de pe axa Arad – Constanța și pe autostrada A2.

Noile stații de încărcare rapidă a vehiculelor electrice vor fi deshise anul acesta și în parcările magazinelor Kaufland din orașele Arad, Timișoara, Deva, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, București și Constanța, precum și pe autostrada A2.

În prezent, pe străzile din țara noastră circulă doar câteva zeci de automobile electrice. Anul trecut, statul oferea un ecotichet de aproximativ 4.500 de euro la achiziția unui autoturism electric. În combinație cu tichetele din programul „Rabla”, ar fi o reducere de aproximativ 10.000 de euro.

CITIȚI ȘI: TOP 5. Cele mai subestimate destinații turistice pe care trebuie să le vizitezi

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.