Au fost emise 2 coduri galbene și unul portocaliu: ploi torențiale, vijelii, grindină, descărcări electrice

FOTO: neja5/Pixabay.com
FOTO: neja5/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu și două coduri galbene de vreme urâtă.

Cod portocaliu

Codul portocaliu este valabil în intervalul luni, 22 iunie, ora 10.00 – marți, 23 iunie, ora 10.00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate.

În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în Moldova și în zona montană a Olteniei și Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

Cod galben

Tot începând de azi este valabil și un cod galben. Mai exact, în intervalul luni, 22 iunie, ora 10.00 – marți, 23 iunie, ora 10.00, vremea va prezenta o instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia și local în Oltenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

cod portocaliu
Sursa: ANM

Cod galben

Al doilea cod galben intră în vigoare mâine. El va fi valabil în intervalul marți, 23 iunie, ora 10.00 – joi, 25 iunie, ora 10.00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată;

Zone afectate: toată țara;

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp, îndeosebi în nord, centru, nord-est și în zonele de munte.

cod galben
Sursa: ANM

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.