Armata ucraineană a început o contraofensivă în sud

FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com
FOTO: Ukraine Weapons Tracker/Twitter.com

Orașul Nova Kahoska, din regiunea sudică Herson, aflat sub ocupație rusă, a fost lovit de mai multe explozii puternice. Conducerea de la Kiev transmite că a vizat un depozit de muniții al armatei ruse, care controlează localitatea după declanșarea invaziei.

Depozitul a mai fost bombardat pe 8 iulie, când armata ucraineană a spus că au murit 100 de soldați ai lui Putin. De partea cealaltă, partea rusă susține că de fapt exploziile s-au podus la o uzină de îngrășăminte chimice și că nu i-ar fi afectat.

Totodată, rușii susțin că în urma exploziei au fost înregistrate șase morți și zeci de răniți. „Piața, spitalul și mai multe case au fost avariate”, susține administrația civilo-militară pro-rusă din Herson.

Autorităţile ucrainene au cerut recent civililor să plece din sudul Ucrainei, anunţându-şi planul de a recuceri zonele ocupate de trupele ruse, în special cu armele primite din Occident.

Învecinată cu peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, regiunea Herson a fost în mare măsură ocupată de trupele ruse.

Armata ucraineană desfăşoară de mai multe săptămâni contraofensive pe frontul din Herson, în timp ce grosul trupelor ruseşti este desfăşurat în Donbas, în estul Ucrainei.

Kievul a reuşit să câştige teren şi se apropie de Herson, oraş cu 290.000 de locuitori, dar până în prezent nu a reuşit să străpungă în profunzime apărarea rusă, notează AFP.