Apare un nou indicator rutier pentru șoferii din România. Ce semnificație are

panou rutier informativ
Sursa: OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere

Un nou indicator va apărea pe drumurile publice din România. Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență menit să crească siguranța rutieră.

Noul indicator de informare are culoarea verde și textele „PĂSTREAZĂ DISTANȚA” și „2 SĂGEȚI = SIGURANȚĂ”. Scopul său este de a-i determina pe șoferi să păstreze distanța față de celelalte vehicule aflate în trafic.

Concret, conform textului legislativ, noul indicator se referă la „Distanța de siguranță rutieră între autovehicule pe autostrăzi și drumuri expres”.

De asemenea, se va introduce și un marcaj rutier asociat, cu semnificația „marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței de siguranță pe autostrăzi și drumuri expres”, se mai arată în OUG. Acesta va arăta astfel:

Actuala OUG completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Ordonanța de urgență modifică și alte articole de lege, multe dintre ele având legătură cu șoferii care consumă droguri.

„Comportamentul actual al unor participanți în trafic determinat de consumul de droguri sau altor substanțe psihoactive ori de alcool, impun reevaluarea mecanismelor existente ori reglementarea altora noi, astfel încât să fie redusă incidența evenimentelor rutiere în astfel de cazuri”, se arată în nota de fundamentare a textului legislativ.

Dispozițiile OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere intră în vigoare după ce ordonanța va fi adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.