Anunț în premieră: S-a născut un bebeluș cu ADN de la trei persoane

FOTO: FernandoFlores/Pixabay.com
FOTO: FernandoFlores/Pixabay.com

O echipă de oameni de știință anunță, în premieră, că, în Marea Britanie, s-a născut un bebeluș cu ADN de la trei persoane. Este vorba despre o procedură inovatoare de fertilizare in vitro. Aceasta are ca scop să prevină moștenirea de către copii a unor boli incurabile, potrivit BBC.

Statistic, ADN-ul, în mare parte provine de la cei doi părinți și doar în proporție de 0,1% de la a treia persoană, o femie.

Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie (HFEA) din Marea Britanie a anunţat că „mai puţin de cinci copii” s-au născut în Marea Britanie folosindu-se această procedură inovatoare, însă nu au fost făcute publice alte detalii, pentru a le proteja identitatea.

Tehnica este folosită de oamenii de știință pentru a preveni nașterea copiilor cu boli mitocondiale devastatoare. Aceste afecțiuni sunt tulburări pe termen lung, genetice și adesea moștenite care apar atunci când mitocondriile nu reușesc să-și îndeplinească funcția de producere de energie vitală pentru celulele din organism.

Aceste boli pot fi foarte grave şi adesea fatale. La copii, simptomele pot include probleme de creştere, un tonus muscular scăzut, slăbiciune, spasme şi încetinirea dezvoltării sau o deteriorare lentă.

Unele familii au pierdut mai mulţi copii din cauza bolilor mitocondriale moştenite, astfel că noua tehnică, cunoscută sub numele de tratament de donare mitocondrială (MDT), o formă modificată de fertilizare in vitro, este considerată singura lor şansă de a avea un copil sănătos.

ADN-ul provenit de la cea de-a doua femeie afectează doar mitocondriile şi nu alte trăsături esenţiale ale copilului, precum aspectul. Informaţiile au fost oferite pentru prima dată de publicaţia The Guardian.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.