Amendă de 121.000 € pentru un șofer care a depășit limita de viteză cu 30 km/h. Motivul pentru care a primit amenda uriașă

șofer vehicul mașină
Foto: StockSnap / pixabay.com

Un om de afaceri din Finlanda a fost amendat cu 121.000 de euro pentru că a condus cu 30 km/h peste limita de viteză din această țară, relatează „The Guardian”.

În Finlanda, amenzile sunt calculate în funcție de gravitatea contravenției, dar și de venitul contravenientului.

Din acest motiv, Anders Wiklöf, un om de afaceri multimilionar, a primit una dintre cele mai mari amenzi pentru viteză din lume – 121.000 de euro pentru că a condus cu 30 km/h peste limita din Finlanda.

„Regret foarte mult ce s-a întâmplat”, a declarat Anders Wiklöf, în vârstă de 76 de ani, pentru „Nya Åland”, un ziar din Insulele Åland, o regiune autonomă finlandeză din Marea Baltică. „Tocmai începusem să încetinesc, dar cred că asta nu s-a întâmplat suficient de repede.”

Wiklöf, președintele și fondatorul unei companii cu o cifră de afaceri de 350 de milioane de euro pe an, a declarat că limita de viteză s-a schimbat „brusc” de la 70 km/h la 50 km/h, pe când conducea cu 82 km/h.

În Finlanda, venitul contravenientului poate fi verificat instantaneu de Poliție, reprezentanții săi conectându-se prin intermediul smartphone-urilor la o bază de date centrală a contribuabililor.

În sistemul finlandez, o „amendă de zi” este calculată pe baza venitului zilnic disponibil al contravenientului, considerat în general jumătate din venitul net pe zi al acestuia. Cu cât un șofer depășește mai mult limita, cu atât este mai mare numărul de „amenzi de zi” pe care le primește, mai notează „The Guardian”.

Faptul că, în trecut, Wiklöf fusese amendat de 2 ori pentru depășirea vitezei a fost un factor agravant. De asemenea, i s-a suspendat permisul de conducere pentru 10 zile.

Omul de afaceri a fost amendat cu 63.680 de euro în 2018, iar în 2013 primise o amendă de 95.000 de euro pentru aceeași contravenție.

El a spus că speră că amenda – echivalentă cu jumătate din venitul său disponibil pentru 14 zile – va fi cheltuită util. „Am auzit că guvernul vrea să economisească 1,5 miliarde de euro pentru asistența medicală în Finlanda, așa că sper că banii mei vor putea umple un gol acolo”, a spus el.

Finlanda impune sancțiuni progresive pentru o serie de infracțiuni, inclusiv pentru furtul din magazine sau pentru încălcarea legilor privind tranzacțiile financiare, pe principiul că, deoarece impozitarea este progresivă, și amenzile ar trebui să fie. Astfel, cu cât o persoană câștigă mai mult, cu atât plătește mai mult.

Se crede că Elveția, care operează un sistem similar bazat pe venituri, a aplicat cea mai mare amendă de circulație din istorie: 3.600 de franci francezi pe zi, timp de 300 de zile, sau aproximativ 1,1 milioane de euro, pentru un șofer suedez prins conducând cu 290 km/h între Berna și Lausanne.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.