Actrița Carmen Tănase a dezvăluit ce salariu are

Carmen Tănase
Foto: Pagina de Facebook Carmen Tănase

Invitată la podcastul „Galben”, actrița Carmen Tănase a dezvăluit ce salariu are la Teatrul Odeon, instituția de stat la care este angajată.

Tănase a spus că are un salariu de 7.200 de lei pe cartea de muncă (circa 1.400 de euro), adică aproximativ 5.000 de lei în mână (aproximativ 1.000 de euro).

„Nu știu debutanții, dar eu sunt actor categoria 1A, și am 7.200 de lei, asta înseamnă 5.000 de lei înseamnă 1.000 de euro. Ăsta e salariul de la teatrul unde am cartea de muncă, dacă joc sau nu, eu tot iau salariul ăsta”, a declarat actrița, care lucrează la Teatrul Odeon din 1990.

„Orice om are dreptul, că e faimos, că nu e faimos, are dreptul să trăiască. Punct! Până la urmă supraviețuiești cu salariul. La categoria mea de exemplu e 1.300 de euro cam așa, hai, supraviețuiești, nu-i nicio problemă. Bă, dar nu vreau să supraviețuiesc, eu vreau să trăiesc, să viețuiesc”, a completat ea.

În această sumă nu intră sumele de bani primite din alte colaborări.

„Eu joc foarte mult în privat. Ce joc la teatru privat, nu are legătură cu salariul, ăla e alt venit”, a mai spus actrița la podcastul „Galben”, potrivit click.ro. „De câțiva ani de zile s-a dezvoltat teatrul privat și acolo e cu totul altceva, dar și acolo e în funcție de notorietate, nu toată lumea e plătită la fel.”

„Nu știu actorii de film cât sunt plătiți, aud doar „Să știți că nu prea avem bani”. Cred că la serial e mult mai bine. Depinde, unele televiziuni plătesc pe episod difuzat, altele pe ziua de filmare, uneori ai zile garantate, alteori nu ai, depinde de contract, sumele nu pot să le spun pentru că sunt confidențiale. Depinde cât filmează actorul, de box office”, a mai explicat Carmen Tănase.

În vârstă de 63 de ani, Carmen Tănase a urmat, între 1980 și 1984, cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie, la clasa profesoarei Olga Tudorache.

Între 1984 și 1990 a fost actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, fiind repartizată inițial la secția suceveană a acestuia. Din anul 1990 Carmen Tănase este actriță la Teatrul Odeon din București.

Ea a jucat și în numeroase filme și seriale, cele mai recente fiind „Pariu cu viața” (2011-2013), „O nouă viață” (2014), „O grămadă de caramele” (2017), „Când mama nu-i acasă” (2017), „Fructul oprit” (2018-2019), „Zăpadă, Ceai și Dragoste” (2020) și „Clanul” (2022).

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.