A murit meșterul care a făcut crucile din Cimitirul Vesel de la Săpânța. Avea 67 de ani

Dumitru Pop Tincu
Foto: Dumitru Pop Tincu (Facebook)

Dumitru Pop Tincu, meșterul care a realizat numeroase dintre crucile cu epitafuri vesele din Cimitirul de la Săpânța, a murit joi, 15 decembrie, la vârsta de 67 de ani.

„Azi ne-a părăsit, după o grea suferință, marele meșter Dumitru Pop Tincu din Săpânța (25 august 1955-15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor și poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureșean, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, cel mai cunoscut și mediatizat creator popular maramureșean, cu nenumărate apariții media începând de la New York Times la BBC, cu expoziții de la Tel Aviv la Varșovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris…Albastrul de Săpânța este, acum, mai întunecat, mai trist…Sincere condoleanțe îndureratei familii! Rămas bun, maestre!”, a anunțat pe pagina sa de Facebook ghidul de turism din Maramureș Teofil Ivanciuc.

„Cimitirul Vesel din Săpânţa (…) este singurul loc din lume în care moartea este luată în râs. Dumitru Pop Tincu a fost cel care a dus mai departe ceea ce a început acolo Stan Ioan Pătraş, iniţiatorul epitafurilor vesele de pe crucile din cimitir”, explică etnologul Corina Isabella Csiszár de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș.

Dumitru Pop Tincu a continuat opera lui Stan Ioan Pătraş din 1977.

„Era doar un copil când i-a devenit ucenic artistului iar când a murit Stan Ioan Pătraş, elevul de atunci avea doar 14 ani. În tot acest timp, a învăţat meșteșugul de la Stan Pătraș. Stan Pătraș pornea, iar Dumitru Pop Tincu continua lucrarea. Versurile, tot de la mentorul său le-a învăţat. Și a fost numit continuatorul său. În realizarea crucilor s-a inspirat din viața de zi cu zi a oamenilor, din trăirile și experiențele lor. Ele reflectă practic întreaga viață a celor plecați la cele sfinte. Crucea e oglinda răposatului, toată viața lui e pe acea lucrare.

Crucile care au făcut celebru satul Săpânţa sunt unice atât prin culoarea albastră în care sunt vopsite, cât mai ales pentru epitafurile, unele hazlii, care descriu viaţa defunctului. Toate sunt scrise folosind limbajul specific zonei”, mai explică cercetătoarea.

În 2021 Dumitru Pop Tincu a primit titlul de Tezaur Uman Viu.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.