A fost descoperit un medicament care încetinește boala Alzheimer. „Este cu adevărat un punct de cotitură”

mike alzheimer
Mike (stânga) și fiul său, Mark. Foto: BBC

Un nou medicament, donanemab, este considerat un punct de cotitură în lupta împotriva Alzheimer, după ce un studiu global a confirmat că încetinește declinul cognitiv, relatează BBC.

Medicamentul cu anticorpi ajută în stadiile incipiente ale bolii prin eliminarea unei proteine care se acumulează în creierul persoanelor cu acest tip de demență (amiloid).

Deși nu este un leac, organizațiile caritabile spun că rezultatele publicate în revista JAMA marchează o nouă eră, una în care boala Alzheimer poate fi tratată.

Medicamentul funcționează în cazul bolii Alzheimer, dar nu și pentru alte tipuri de demență, cum ar fi demența vasculară.

Se pare că, în studiile clinice, medicamentul donanemab a încetinit ritmul bolii cu aproximativ o treime, permițând oamenilor să realizeze mai multe dintre activitățile zilnice tipice, cum ar fi pregătirea meselor, vorbitul la telefon sau practicarea unui hobby.

A cântat „My Way” la petrecerea de 80 de ani

Mike Colley, care are 80 de ani, este unul dintre cei câțiva zeci de pacienți din Marea Britanie care au luat parte la studiul global. El și familia lui au povestit experiența pentru BBC.

Cu puțin timp înainte ca Mike să se alăture studiului clinic, familia sa a observat că bărbatul începuse să aibă probleme cu memoria și cu luarea deciziilor.

„A fost foarte greu să-l văd că se luptă cu procesarea informațiilor și cu rezolvarea problemelor. Dar cred că declinul atinge un platou acum”, a declarat fiul său, Mark.

Acum, Mike primește o perfuzie în fiecare lună la o clinică din Londra și spune că este „unul dintre cei mai norocoși oameni”. „Mă simt mai încrezător în fiecare zi”, a completat el.

Când a împlinit 80 de ani în aprilie, la petrecerea de ziua de naștere, bărbatul și-a surprins familia cântând „My Way” în fața a 40 de invitați. „Aceasta este încrederea pe care o am acum. Nu aș fi făcut asta acum 12 luni”, a spus el.

Donanemab, produs de Eli Lilly, funcționează în același mod precum lecanemab – dezvoltat de companiile Eisai și Biogen, care poate la rândul său să încetinească boala.

Donanemab pentru Alzheimer – efecte secundare

Deși sunt extrem de promițătoare, aceste medicamente nu sunt tratamente fără riscuri, mai notează BBC.

Umflarea creierului a fost un efect secundar comun în cazul a aproximativ o treime dintre pacienții din studiul cu donanemab. Pentru cei mai mulți dintre pacienți, acest lucru nu a provocat simptome. Cu toate acestea, 2 voluntari, și posibil un al treilea, au murit ca urmare a umflării creierului.

Cercetătorii au examinat 1.736 de persoane cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani cu Alzheimer în stadiu incipient.

Jumătate dintre ei au primit o perfuzie lunară cu medicamentul, iar cealaltă jumătate a primit un medicament inactiv (placebo), timp de 18 luni.

Studiul arată că medicamentul pare să aibă un beneficiu semnificativ, cel puțin pentru unii pacienți. Cei care dezvoltaseră boala mai de timpuriu și care aveau mai puțin amiloid cerebral la momentul inițial au obținut rezultate mai bune.

Cât de mult a încetinit boala

Ritmul bolii, judecat după ceea ce oamenii puteau face în continuare zi de zi, a fost încetinit cu aproximativ 20-30% în general – și cu 30-40% la un set de pacienți despre care cercetătorii au considerat că sunt mai predispuși să răspundă pozitiv la tratament.

Jumătate dintre pacienții tratați cu donanemab au oprit tratamentul după un an, deoarece acesta a curățat suficiente depozite cerebrale de proteină (amiloid).

Rezultatele studiului oferă o confirmare suplimentară că eliminarea amiloidului din creier poate schimba cursul bolii Alzheimer și poate ajuta persoanele afectate de această boală devastatoare dacă sunt tratate la momentul potrivit, susțin cercetătorii.

Dr. Susan Kohlhaas, de la Alzheimer’s Research UK, a declarat că acest anunț „marchează o piatră de hotar”: „Datorită deceniilor de cercetare, perspectivele pentru demență și impactul acesteia asupra oamenilor și societății se schimbă în sfârșit și intrăm într-o nouă eră în care boala Alzheimer ar putea deveni tratabilă”.

Lecanemab, medicament care este deja aprobat în SUA, costă în jur de 27.500 de dolari. Nu este clar cât de mult ar putea costa donanemab și în cât timp ar putea obține aprobarea. Însă mulți consideră că existența a două medicamente va da naștere unei competiții între companiile producătoare, iar prețul va scădea.

„Acesta este cu adevărat un punct de cotitură în lupta împotriva bolii Alzheimer, iar știința demonstrează că este posibil să încetinim boala”, a transmis Societatea Alzheimer.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.