Un medic român vorbește despre un alt efect nociv al pandemiei de COVID-19: ”Decondiționarea fizică”

Oboseală. Sursă foto: Shutterstock/Copyright:PhotoMediaGroup

Medicul pneumolog Sorin Bivolaru a scris pe Facebook că s-a confruntat în ultima perioadă cu mulți pacienți care reclamă că ”obosesc foarte repede”.

Potrivit medicului gălățean, atât investigațiile cardiologice, cât și cele pneumologice nu au descoperit elemente sugestive pentru boli de inimă sau de plămâni care să justifice simptomele reclamate.

Bivolaru a propus și o explicație pentru acest fenomen:

”Am trecut de ceva vreme pragul de un an de la debutul pandemiei de COVID19, timp în care majoritatea dintre noi ne-am redus foarte mult activitățile fizice.
Odată cu reducerea activităților fizice, surplusul de kilograme și-a făcut apariția, iar odată cu ele, comoditatea a pus stăpânire pe fizicul și psihicul nostru.

În traducere liberă, după munca de acasă, limitarea activităților fizice, mulți dintre cei care se prezintă la medic pentru acuzele de mai sus, sunt DECONDIȚIONAȚI FIZIC”.

Bivolaru spune că sistemul muscular își pierde tonusul pe fondul reducerii activităților fizice și a creșterii în greutate.

”Lipsa de activitatea fizică în sine poate să determine apariția multor boli. Asta ca să fie clar pentru toată lumea”, a mai scris dr. Sorin Bivolaru.

El a oferit și câteva recomandări pentru îmbunătățirea condiției fizice:

”Antrenarea organismului se poate face în multe moduri, iar cele mai potrivite, plăcute și eficiente sunt: mersul cu ritm rapid, alergarea, mersul pe bicicletă, înotul, urcatul și coborâtul scărilor, genuflexiuni, flotări, tracțiuni la bară, etc.”.