La fel ca spălatul pe dinți sau orice alt obicei, și mișcarea are potențialul de a deveni un reflex, pe care să-l urmezi indiferent de starea ta de spirit sau de condițiile vremii. Sarcinile zilnice, oboseala, vremea ploioasă sau, pur și simplu, lipsa de timp sunt scuze pe care le invocăm atunci când anulăm un antrenament.
Totuși, chiar dacă pare deja un clișeu, totul ține de prioritizare. Pot exista zile în care cu adevărat nu avem timp, însă minutele pe care le petrecem pe smartphone fără să realizăm se pot transforma într-o jumătate de oră de antrenament zilnic. Iată ce strategii poți aplica pentru a face mișcare zilnic sau cel puțin de trei ori pe săptămână:
Achiziționează-ți gadgeturi care te motivează
Chiar dacă n-ai crede, gadgeturile funcționează foarte bine atunci când motivația îți lipsește. Spre exemplu, utilizarea unui smartwatch, care îți contorizează numărul de pași sau de calorii arse și durata antrenamentului, sau a oricărui gadget care îți oferă statistici ale performanțelor tale poate fi un bun factor care să te motiveze. Multe astfel de gadgeturi îți permit să alegi sau îți recunosc automat tipul de antrenament pe care îl urmezi și te premiază cu medalii virtuale atunci când ai obținut recorduri.
Stabilește-ți un program de la care să nu te abați
Atunci când ești un începător în acest domeniu, un program poate funcționa foarte bine, mai ales dacă te consideri o persoană disciplinată și organizată. Ai mai multă flexibilitate în program la primele ore ale dimineții sau te simți mai energic în a doua parte a zilei? Stabilește-ți programul care te avantajează cel mai mult și propune-ți să te ții de el, indiferent că ai sau nu chef în ziua respectivă. De obicei, mișcarea ajută starea de spirit și cel puțin 30 de minute de exerciții pe zi te vor face să te simți mai bine, deci șansele să regreți că ai făcut sport sunt foarte mici. Spre exemplu, lunea, miercurea și vinerea le poți dedica unei activități sportive care îți face plăcere.
Alege o formă de mișcare care te atrage
Și pentru că tot am vorbit despre activități sportive care îți fac plăcere, acest lucru este esențial pentru a-ți păstra motivația. Îți place să alergi? Preferi fitnessul? Îți place să înoți sau să joci baschet? Important este să faci mișcare. Există sporturi care nu te costă deloc să le practici, deci banii nu ar trebui să reprezinte o scuză. De asemenea, ține cont de condiția ta fizică și de problemele de sănătate, în caz că există, și adaptează forma de mișcare aleasă la acestea.
Folosește-te de muzică
Muzica poate fi un combustibil extraordinar prin care să ne păstrăm motivația. O melodie ritmată ne poate determina să facem încă o genuflexiune, chiar și atunci când credem că nu mai putem. Fă-ți un playlist cu muzica ta preferată și asigură-te că ai o pereche de casti wireless, pe care să le folosești atunci când mergi la sală te duci să alergi în parc. Astfel, îți va fi mult mai ușor să te mobilizezi, atât înainte de începerea antrenamentului, cât și pe parcursul lui.
Stabilește-ți obiectivele
Îți dorești să dai jos câteva kilograme? Vrei o postură mai bună? Vrei să ameliorezi durerile de spate cauzate de statul prelungit la birou? Îți dorești o sănătate mai bună sau o formă fizică de invidiat? Toate acestea sunt obiective pe care le poți seta, în funcție de ce este cel mai important pentru tine. Urmărește-ți progresele, notează-le într-o aplicație sau înregistrează-le pe smartwatch și nu uita să te recompensezi de fiecare dată când ai rezultate bune. De asemenea, în cazul în care ai obiective precum slăbitul, stabilește-ți o dată limită și un număr de kilograme pe care îți propui să le dai jos.
Concentrează-te pe beneficii
Sunt zile în care poate că nu ai chef – ai avut o zi proastă sau ești obosit după o zi de lucru, la birou. Tendința normală este cea de a anula antrenamentul pe care ți l-ai propus. Însă, în acele momente, gândește-te la beneficiile sportului asupra stării de spirit și asupra sănătății, din ce în ce mai mult. O jumătate de oră de mișcare te va energiza, te va face să te simți mai vesel, vei arde niște calorii și vei fi mult mai mândru de tine pentru că ai putut să treci peste lene sau lipsa de chef.
Găsește-ți un partener de antrenament
Prezența unei persoane cu obiective similare te-ar motiva să faci mai multă mișcare? Perfect, atunci găsește-ți un prieten care are un program similar cu al tău. Totuși, dacă lipsa ta de motivație este destul de ridicată, este important să îți găsești un partener mult mai hotărât decât tine. Acesta te va încuraja să faci mișcare și în acele zile în care tot ce îți dorești este să amâni.
Aplică principiile care funcționează cel mai bine în cazul tău și respectă-le pe cât este posibil. După ce vei prinde gustul, practicarea de exerciții fizice va deveni mult mai plăcută și motivația va veni de la sine. Astfel, sportul va deveni o prioritate în viața ta și te vei bucura de beneficiile sale pe termen lung.
Sursa foto: Freepik
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: