3 elevi din Vaslui au salvat un bărbat care făcuse infarct pe stradă. Toți sunt voluntari SMURD

elevi vaslui smurd
Foto: ISU Vaslui (Facebook)

3 elevi din Vaslui, care sunt și voluntari SMURD, au salvat un bărbat care făcuse infarct pe stradă.

Întregul incident a fost relatat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui pe pagina de Facebook a instituției.

Bărbatul se afla în apropierea unui magazin, pe trotuar, când picioarele i s-au înmuiat și a căzut pe asfalt. Maria (16 ani), Ianis (16 ani) și Ștefan (17 ani), elevi în clasele a X-a, respectiv a XI-a, au văzut ce s-a întâmplat și au intervenit rapid.

Potrivit libertatea.ro, incidentul s-a petrecut în apropierea Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, iar cei 3 elevi erau în pauză.

După ce au sunat la 112, liceenii i-au făcut bărbatului masaj cardiac timp de 4 minute, până la sosirea echipajului SMURD.

„Au traversat imediat strada și au evaluat victima. Aceștia au apelat, de îndată, numărul unic pentru situații de urgenţă 112 și au explicat dispecerului faptul că bărbatul se afla în stop cardio-respirator.

Astfel, la fața locului a fost trimis de urgență echipajul și ambulanța SMURD de terapie intensivă mobilă.

Așa cum au învățat la cursurile de prim ajutor, voluntarii SMURD au început manevrele de resuscitare, care au fost continuate de către echipajul ajuns la fața locului. Bărbatul a fost stabilizat, ulterior fiind transportat la o unitate spitalicească”, a anunțat ISU Vaslui.

Cei 3 tineri care l-au salvat pe bărbatul aflat în stop cardiorespirator sunt toți voluntari SMURD.

„Maria Ignat, Ianis Bologa și Gherghe Ștefan sunt elevi în clasele a X – a, respectiv a XI – a și au devenit voluntari SMURD în anul 2023.

Aceasta a fost prima lor intervenție, unde au fost extrem de temători, însă, emoțiile au dispărut când doctorul coordonator de pe ambulanța SMURD a declarat că „voluntarii au acționat ca la carte, mărind considerabil șansele de supraviețuire a pacientului, prin acțiunea energică și sigură până la sosirea echipajului de terapie intensivă mobilă”.

Datorită vouă un om trăiește! Felicitări pentru aceasta intervenție! Mândri de voi!”, a mai transmis ISU Vaslui.

Bărbatul în vârstă de 62 de ani este internat acum la terapie intensivă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.