Val de turişti străini într-un orăşel din România. Oamenii, atraşi de o fotografie cu succes fantastic

alecsandra raluca drăgoi
Imaginea Alecsandrei Drăgoi surprinde tradițiile de Anul Nou din România. Foto: Pagina de Facebook Alecsandra Raluca Drăgoi Photography

O fotografie suprinsă de o româncă a reuşit să atragă, anul acesta, o mulţime de turişti într-un orăşel românesc în care oamenii se străduiesc să ţină vii tradiţiile moştenite din bătrâni.

Alecsandra Raluca Drăgoi a surprins un adolescent îmbrăcat cu o blană de urs, însă faţa extrem de expresivă, impunătoare a băiatului a transformat această imagine într-un succes mondial. Fotografia a fost premiată de National Geographic Traveller la începutul anului 2015, iar promovarea care a urmat acestui premiu se observă acum.

Anul acesta, la Comăneşti a ajuns chiar şi un cercetător în folclor din Ţara Soarelui Răsare. Japonezul Norio Inagaki a rămas uimit de frumuseţea acestor obiceiuri româneşti. Un turist din Franţa, William Daunas, a fost cucerit de aceste reprezentaţii stradale moştenite din străbuni.

„Am găsit multe lucruri frumoase. Trebuie să vii aici, să îi vezi pe români şi să vezi ospitalitatea şi căldura de aici”, spune Daunas, citat de Stirile Pro Tv.

Reprezentaţiile de la Comăneşti au avut loc miercuri, 30 decembrie.

Alecsandra Raluca Drăgoi  a absolvit fotografia la Universitatea Portsmouth şi urmează un program de master în „Fotografie Documentară şi Fotojurnalism” la Universitatea Westminster din Londra. În 2013, Alecsandra a câştigat şi concursul Sony Awards, la categoria Tineret.

„Unele dintre cele mai colorate tradiții de anul nou sunt dansatorii mascați, ceremonialurile magice de moarte și renaștere. „Dansul ursului” este probabil cel mai spectaculos dans mascat. Pe vremuri, un urs adevărat lua parte la ritual. Această tradiție este în mare parte păstrată în Bucovina și Moldova. Scopul ritualului este să purifice și să fertilizeze solul pentru anul viitor. Cultul ursului este probabil de origine geto-dacă, iar ursul e considerat un animal sacru.

O altă imagine simbol surprinsă de Alecsandra. Foto: alecsandraralucadragoi.com
O altă imagine simbol surprinsă de Alecsandra. Foto: alecsandraralucadragoi.com

Costumele sunt păstrate de la strămoși și sunt folosite numai pentru tradițiile de Anul Nou. Imaginea mea a fost surprinsă în timpul festivalului de la Comănești. După cum am procedat în urma câștigării concursului Sony Awards, continuând prezentarea tradițiilor noastre de iarnă, de această dată, câștigarea concursului National Geographic Traveller îmi va da forțe noi în a explora și alte tradiții mai putin cunoscute pe care urmează sa le descopăr în noi proiecte”, a spus Alecsandra, după câştigarea premiului, pentru natgeo.ro.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Efect ca în filme, „prins” în realitate. Fotografie extrem de rară, surprinsă de un român
Top 10. Cele mai spectaculoase imagini surprinse din dronă, în 2015
Grota minunilor. Cea mai mare peșteră din lume, într-o minunată filmare aeriană
Filmare aeriană: cetatea Alba Carolina, sub vraja iernii
Imagini superbe cu Sarmizegetusa Regia filmată de sus

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.