O ţară din Europa îşi schimbă numele

praga
Turnul de la unul dintre capetele Podului lui Carol, în Praga. Foto: Massimo Catarinella via Wikimedia Commons

Republica Cehă plănuiește să își schimbe numele și speră că noua denumire va fi mai ușor de folosit de către companii sau de sportivii care reprezintă această țară.

Republica Cehă se va numi, simplu, Cehia (Czechia). Își va păstra numele oficial de Republica Cehă, însă noua denumire va fi folosită la nivel internațional.

După despărțirea Cehoslovaciei, în 1993, Republica Slovacă a adoptat imediat numele de Slovacia, pas pe care cehii îl fac abia acum.

”Nu este bine ca o țară să nu aibă simboluri clar definite și să nu poată spune limpede care îi este numele”, a spus ministrul de externe ceh, Lubomir Zaoralek, care a propus noua denumire.

Cehia, care este un cuvânt de origine latină, este folosit încă din 1841, însă nu a prins deloc la occidentali. Dacă măsura va fi aprobată, atunci cehii își vor înregistra noua denumire la Organizația Națiunilor Unite, care cere fiecărui stat să își prezinte numele în șase limbi diferite.

Unele dintre cele mai importante ”produse” de export ale Cehiei, precum berea Pilsner Urquell sau echipa de hochei, folosesc în prezent doar cuvântul Czech (Ceh), însă acesta este un adjectiv și nu poate fi folosit drept nume de țară.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ce conținea gazul inhalat de victimele incendiului din Colectiv
Medic rămas în România din recunoștință: ”După 13 ani de studii superioare, am o datorie morală” față de această țară
Piesa despre Catedrala Neamului naște polemici. Leșe cere să fie scos din clip