Dramatica poveste a „celui mai slab schior din lume”. A fost ultimul, dar s-a bucurat ca un copil

Adrian Solano la linia de start FOTO: Captură Youtube
Adrian Solano la linia de start FOTO: Captură Youtube

61 de naționale se pregătesc de calificări pentru Campionatul Mondial de schi, la Lahiti, în Finalanda. În total sunt 683 de sportivi. Printre ei e și Adrian Solano, care vine din Venezuela, o țară în care schiatul pe zăpadă e la fel de popular precum voleiul pe plajă în Antarctica.

Pe niște schiuri portocalii, Adrian ia startul cu emoție. E aproape să cadă, dar reușește să se redreseze la timp. Are pe față bucuria unui copil care încearcă pentru prima dată schiurile și dă senzația că pune în practică sfaturile pe care le-a primit în urmă cu câteva minute de la instructor.

Dă din bețe și ajunge până la prima urcare. Pică, se ridică, se pune pe vine la o coborâre, i se rupe unul dintre bețe, cade din nou, se ridică. Ceilalți schiori trec pe lângă ca trenul de viteză pe lângă o căruță. Camerele sunt pe el, comentatorilor nu le vine să creadă. Fără să-i știe povestea, mulți spectatori îl aplaudă și-l încurajează. Adrian Solano trece și linia de finish. E ultimul, cu cel mai slab timp, dar are o bucurie pe față de parcă a câștigat o medalie.

„Am căzut de mai multe ori, însă ceea ce contează e că m-am ridicat de fiecare dată și am continuat”, a declarat Adrian Solano la sfârșitul cursei, cea mai importantă din cariera sa de până acum.

S-a ales imediat cu porecla de „cel mai slab schior din lume”. Ce n-au știut comentatorii și spectatorii e că Adrian Solano s-a antrenat în țara lui pe schiuri cu role, nu pe zăpadă.

Mai mult, când a ajuns la Paris, pe 19 ianuarie, de unde trebuie să ajungă în Suedia, să se antreneze, polițiștii de frontieră l-au întors din drum. Nu l-a crezut nimeni că e schior și chiar l-au și întrebat dacă în Venezuela există zăpadă.

„Nu au crezut când le-am spus că eu schiez în Venezuela. Le-am spus că ne antrenăm pe role. Aveam doar 28 de euro la mine, iar poliția m-a acuzat că vreau să emigrez din cauza situației economice din țara mea. Am pierdut o lună de antrenament pe zăpadă, dar voi încerca pentru că este visul meu”, a spus Adrian Solano.

Țara din care vine Adrian Solano e cufundată într-o criză economică uriașă. Anul trecut s-a înregistrat aici cea mai mare inflație din lume. Tot anul trecut, potrivit unui studiu, din cauza foametei, venezuelenii au slăbit în jur de 8 kilograme. Fondul Monetar Internațional estimează că până la sfârșitul anului inflația va depăși 1.500%.

Iată prestația lui Adrian Solano în etapa de calificări pentru Campionatul Mondial de Schi:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.