Ridiculizat în Anglia, David Moyes e deja idol în Spania

David Moyes pare să le fi câștigat deja încrederea fanilor de la Real Sociedad
David Moyes pare să le fi câștigat deja încrederea fanilor de la Real Sociedad

Majoritatea antrenorilor moderni se țin departe de suporterii. Se îmbracă în costume scumpe, vorbesc rar în public și nu se amestecă în mulțime. Nu este cazul lui David Moyes.

Antrenorul în vârstă de 51 de ani pare să fi depășit complet cele 10 luni dezastruoase petrecute la cârma echipei Manchester United, ca succesor al lui Sir Alex Ferguson. A fost o perioadă sumbră pentru el, după 11 ani foarte apreciați la Everton.

Ca orice scoțian, David Moyes nu s-a dat bătut în fața ridicolului și a revenit în mijlocul acțiunii, însă nu în Anglia, ci în Țara Bascilor, la Real Sociedad.

Dacă debutul său nu a fost tocmai pe măsura așteptărilor, reușind doar o victorie în 2014: 3-0 cu ultima clasată, Elche. În acest an, echipa din San Sebastian a început cu un succes răsunător: 1-0 cu FC Barcelona.

Aseară, în returul optimilor de finală din Cupa Spaniei, Real Sociedad avea de întors eșecul cu 0-1 suferit în prima manșă cu Villarreal, singura echipă care l-a învins până acum pe David Moyes în noul său mandat (n.r. – în Primera, ”submarinul galben” s-a impus cu 4-0).

Trupa lui David Moyes n-a reușit decât un egal aseară, scor 2-2, însă David Moyes a câștigat complet respectul pretențioșilor fani basci. În ultimele minute ale partidei, scoțianul a contestat o decizie a arbitrului asistent, sugerându-i acestuia că are nevoie de ochelari, și a fost eliminat.

Scoțianul a sprintat până în tribune, unde a fost primit cu aplauze de suporteri, care s-au grupat imediat în jurul său. A schimbat câteva vorbe cu fanii și chiar a gustat din pufuleții unei fetițe care stătea lângă el.

Atitudinea relaxată și concentrată a lui David Moyes aduce aminte de vremurile mai frumoase ale fotbalului și de personajele care l-au făcut să fie cel mai popular sport din lume.

Scoția a dat numeroși super-antrenori fotbalului. Jock Stein, de exemplu, miticul manager de la Celtic Glasgow, a cucerit Cupa Campionilor doar cu jucători născuți în același oraș și a murit la marginea terenului, imediat după ce a calificat Scoția la Cupa Mondială din 1986.

Înaintea unui meci în deplasare, pe care Celtic nu avea să îl mai joace din cauza ceței impenetrabile, Stein s-a urcat în mașină și a mers pe drumul spre Glasgow, întorcând toate automobilele în care erau fanii echipei pe care o antrena, după ce le-a dat personal vestea că partida s-a anulat.