Viorica Dăncilă a aprobat controversatul Cod Administrativ. Condamnații penal reabilitați pot face parte din Guvern

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul a aprobat în ședința de azi Codul Administrativ, în ciuda controverselor care învăluie noul statut al funcționarilor publici din România.

Sindicatele susțin că noul cadru legislativ are ca scop intărirea unor grupuri de interese, dar și că efectele produse vor duce la ”feudalizarea” aparatului de administrație publică.

¬Prin acest act normativ creem un cadru unitar și punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a spus Dăncilă.

Codul Administrativ a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social, însă acest lucru nu o împiedică pe șefa funcționarilor publici din România, premierul Viorica Dăncilă, să îi dea undă verde.

Mai mult, codul a trecut anul trecut și prin Parlament, fiind însă respins în totalitate de Curtea Constituțională. Guvernul a decis să ia situația în prorpiile mâini și să îl treacă prin Ordonanță de Urgență.

Criticile la efectele acestui act sunt nenumărate.

„În cazul în care Guvernul României va adopta în ședința OUG referitor la Codul Administrativ, fiind introdus pe lista suplimentară, vom considera că acest demers este îndreptat împotrivă cetățenilor acestei țări, că sfidează toate principiile de drept iar singurul lui scop este acela de a proteja un grup de interese care dorește să feudalizeze administrația publică din România”, au transmis reprezentanții FNSA, printr-un comunicat de presă.

Aleșii locali vor avea pensii speciale. Se ușurează și aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului, în timp ce răspunderea pentru actele administrative ilegale trece de la primari către funcționarii publici.

Nu în ultimul rând, pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea.