Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic

centrala nucleară cernavodă
Unitatea 1 de la Cernavodă. Foto: Bogdan / Wikipedia.org

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în după-amiaza zilei de miercuri, 19 octombrie, a anunțat Societatea Națională Nuclearelectrica într-un comunicat adresat Bursei de Valori București.

„SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în după-amiaza zilei de 19 octombrie 2022 din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a unității, fără impact pe partea nucleară.

Specialiștii CNE Cernavodă investighează, în vederea remedierii, cauza care a condus la deconectarea automata a Unității 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Național.

Deconectarea automată a Unității 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Național, precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.

SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat după finalizarea lucrărilor de remediere, la momentul resincronizării Unității 1 la SEN”, se arată în comunicatul Nuclearelectrica.

Și Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat în trecut de la Sistemul Energetic Național. Cel mai recent incident s-a petrecut pe 28 iulie 2021, „ca urmare a unui tranzient (eveniment trecător – n.r.) în sistemul energetic care a afectat partea clasică a centralei, fără a fi afectate funcțiile de securitate nucleară ale unității.”

Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă a fost reconectată la SEN două zile mai târziu.

Foto: Bogdan / Wikipedia.org