Un primar din România și-a redus salariul său și al consilierilor cu 20% ca să aibă bani de investiții

primarul silviu tinei
Foto: Silviu Tinei (Facebook)

Primarul Silviu Tinei din comuna Gura Văii din județul Buzău și viceprimarul Ionel Lazăr și-au tăiat salariile cu 20% pentru a strânge bani pentru investiții. Consilierii locali au fost de acord și ei să își reducă salariile cu 10-20%.

„Conștient fiind de investițiile pe care le avem de cofinanțat din bugetul anului 2023 și de responsabilitatea derulării unui număr impresionant de obiective, împreună cu Domnul Viceprimar, am decis să renunțăm în mod voluntar la 20% din drepturile salariale lunare cuvenite, respectiv anularea sporului pentru gestionarea de fonduri europene, proiecte aprobate prin PNRR.

Alături de noi, toți funcționarii publici din cadrul Primăriei vor avea salariile diminuate, între 10%- 20%, prin stabilirea valorii coeficientului la nivelul anului 2019, respectiv 2.080 de lei și nu cea aferentă anului 2023, respectiv 3.000 de lei”, a anunțat primarul Silviu Tinei pe pagina sa de Facebook.

Acest lucru a fost propus Consiliului Local Gura Văii prin proiectul de hotărâre nr.11382 din 07.12.2022 și adoptat prin Hotărârea Consiliului Local Gura Văii nr. 141 din 21 decembrie 2022.

„Implicit, în virtutea Codului Administrativ, și consilierilor locali ai comunei Gura Văii li se vor reduce indemnizațiile pentru participarea la lucrările Consiliului Local. Totodată, în cursul anului 2023, în cadrul Primăriei Gura Văii nu se vor acorda sporuri de condiții vătămătoare, sporuri de calculator ori alte tipuri de sporuri prevăzute de legi speciale dar nejustificate”, a mai transmis primarul.

Potrivit edilului, aceste măsuri vor scădea considerabil fondul anual de salarii și vor permite autorităților să asigure din bugetul local sumele necesare începerii, derulării ori definitivării unor investiții precum:

-Alimentare cu apă satele Temelia, Păltinata, Motocești, Dumbrava și Capăta, comuna Gura Văii, județul Bacău;

-Extindere rețea de apă potabilă în comuna Gura Văii;

-Proiect integrat pentru înființarea rețelei de canalizare a apei menajere și modernizarea rețelei de apă potabilă în comuna Gura Văii;

-Modernizare iluminat public în comuna Gura Văii;

-Modernizare infrastructură rutieră în comuna Gura Văii;

-Modernizare Strada Pătrășcani, comuna Gura Văii;

-Cămin Cultural Dumbrava;

-Sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public la nivelul comunei Gura Văii;

-Alte investiții necesare dezvoltării comunei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.