Palatul Culturii din Iași s-a redeschis după 8 ani de restaurări. Lucrările au costat 26 de milioane de euro, iar de mâine clădirea va putea primi vizitatori, anunță stirileprotv.ro.

Palatul Culturii din Iași se întinde pe o suprafață de 36.000 de metri pătrați și are 298 de încăperi.

Începând cu anul 2008, peste 350 de specialiști au reabilitat zidurile, mobila, pictura interioară și exterioară. Au fost salvate parțial și zidurile vechi găsite în fundația Palatului, care pot fi observate acum prin podele de sticlă.

Prezent la inaugurare, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a declarat că acesta este “cel mai mare proiect de restaurare” din România: „S-au investit foarte mulți bani, foarte mulți specialiști au participat la acest proiect. Trebuie să fim mândri că există așa ceva în Iași!”.

Finanţarea a fost asigurată de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Palatul Culturii din Iași, o bijuterie în stil neogotic

Palatul Culturii din Iași a fost construit în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc.

Edificiul a fost realizat în stilul neogotic, după planurile arhitectului Ion D. Berindey, ajutat de arhitecții Filip Xenopol și Grigore Cerchez. Întreruptă în timpul Primului Război Mondial, construcția palatului s-a prelungit pe durata a două decenii.

Palatul a fost finalizat pe 11 octombrie 1925 și a fost inaugurat în anul 1926 de către regele Ferdinand al României.

Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii a fost schimbată într-una culturală, devenind gazda unor importante instituții culturale din Iași.

Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Dincolo de muzee, palatul include și alte atracții turistice: „Sala gotică”, unde se poate admira mozaicul ce reprezintă un bestiar medieval (antologie medievală de fabule sau de povestiri alegorice cu animale – grifoni, acvile bicefale, lei), „Sala Voievozilor” – care conține, în medalioane, portretele domnilor Moldovei și ale regilor României, și „Sala Henri Coandă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Dezamăgire. Câți bani au donat românii pentru „Cumințenia Pământului”
La 29 de ani, un cunoscut pictor român a aflat că suferă de cancer. Cum poate fi ajutat
Căni și farfurii cu povești în ele, făcute dintr-un material neobișnuit

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.