Căni și farfurii cu povești în ele, făcute dintr-un material neobișnuit

cecilia levy
Căni, farfurii și ceainice făcute de artista Cecilia Levy. Foto: Colaj GreatNews / Cecilia Levy Facebook

Artista suedeză Cecilia Levy a descoperit o nouă utilizare pentru cărțile și benzi desenate vechi. În loc să le arunce, ea le transformă în adevărate opere de artă din hârtie, scrie boredpanda.com.

Înainte, Levy a lucrat într-o legătorie de cărți. Acum însă ea le desface în bucăți, iar apoi le lipește, transformând cărțile în cești, farfurii, ceainice, boluri sau în alte obiecte.

Deși la prima vedere arta sa ar putea părea un sacrilegiu pentru iubitorii cărților, obiectele realizate sunt atât de frumoase și de delicate încât cei care le privesc atent realizează că, de fapt, aceste micuțe opere de artă reprezintă un omagiu adus literaturii, mai notează sursa citată.

„Am început să experimentez cu formele 3D: desfăceam cărți vechi, le rupeam în bucăți mici și le lipeam din nou împreună. Așa a rezultat un vas fragil, dar expresiv. Brusc, mi-am descoperit materialul. De atunci, sunt mereu în căutare de cărți vechi potrivite”, a povestit Cecilia Levy, citată de treehugger.com.

Cecilia Levy a început să experimenteze cu obiecte 3D din hârtie în anul 2009. De atunci, a creat o mulțime de obiecte din cărți vechi. Prin arta sa, cărțile uitate supraviețuiesc într-o formă nouă și unică.

Operele lui Levy păstrează petele de pe foile de hârtie, ca mărturie a trecerii timpului. La final, artista nu își lăcuiește obiectele, tocmai pentru a scoate în evidență hârtia însăși. Din acest motiv, obiectele sunt mai degrabă potrivite pentru a fi expuse decât folosite, însă prin arta sa Levy dorește să dea o nouă viață cărților.

„Într-un fel, cartea este recreată, dar sub o formă nouă. Cele două dimenisiuni devin trei. Procesul este încet și meditativ”, a explicat ea.
cani-farfurii-cecilia-levy cani-farfurii-cecilia-levy-00 cani-farfurii-cecilia-levy-01 cani-farfurii-cecilia-levy-02 cani-farfurii-cecilia-levy-03 cani-farfurii-cecilia-levy-04 cani-farfurii-cecilia-levy-05 cani-farfurii-cecilia-levy-06 cani-farfurii-cecilia-levy-07 cani-farfurii-cecilia-levy-08 cani-farfurii-cecilia-levy-09 cani-farfurii-cecilia-levy-10 cani-farfurii-cecilia-levy-11 cani-farfurii-cecilia-levy-12 cani-farfurii-cecilia-levy-13 cani-farfurii-cecilia-levy-14 cani-farfurii-cecilia-levy-15 cani-farfurii-cecilia-levy-16 cani-farfurii-cecilia-levy-17 cani-farfurii-cecilia-levy-18 cani-farfurii-cecilia-levy-19 cani-farfurii-cecilia-levy-20 cani-farfurii-cecilia-levy-21 cani-farfurii-cecilia-levy-22 cani-farfurii-cecilia-levy-23Foto: Cecilia Levy (Facebook)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mobila pictată în Transilvania a ajuns în toată lumea: transformă o casă banală într-un muzeu
Mobilă superbă făcută de o româncă, dintr-un material neobișnuit
Satul în care se dau case gratis. Câte familii s-au mutat la țară

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.