Un fotograf român a câștigat Premiul Pulitzer pentru o imagine realizată în Ucraina

vadim ghirda
Vadim Ghirda. Foto: Arhiva personală / Digi24.ro

Fotograful român Vadim Ghirda, împreună cu colegii săi de la agenția de presă Associated Press (AP), a câștigat Premiul Pulitzer pentru fotografiile realizate în Ucraina, care arată masacrul comis de ruși în Bucea.

Associated Press a primit Premiul Pulitzer la categoria fotografie de știri (Breaking News Photography), ca recunoaștere pentru 15 imagini care au ilustrat în timp real bilanțul uman devastator al războiului din Ucraina, a anunțat AP.

Dintre cele 15 imagini face parte și o fotografie realizată de Vadim Ghirda, în care apar trupurile mai multor ucraineni ce fuseseră executați de ruși la Bucea. În imagine se văd mai mulți tineri morți, pe jumătate dezbrăcați, unii dintre ei cu mâinile legale. Trupurile lor zac răspândite într-o curte.

Și alte fotografii realizate de echipa AP în Ucraina arată ororile războiului. Celebră este și imaginea cadrelor medicale ce poartă pe targă o femeie însărcinată, plină de sânge, în curtea distrusă a unei maternități din orașul Mariupol. Femeia a murit mai târziu.

În afară de fotografia lui Vadim Ghirda, dintre lucrările câștigătoare fac parte și imagini realizate de fotografii AP Evgeniy Maloletka, Emilio Morenatti, Rodrigo Abd, Felipe Dana, Nariman El-Mofty și Bernat Armangue.

Mai multe fotografii ale lui Vadim Ghirda puteți vedea aici și aici.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.