Un celebru grup de modă italian închide toate magazinele din România

cumpărături haine femeie
Foto: StockSnap / pixabay.com

Grupul italian de modă Stefanel, primul retailer străin din industria modei venit în România, în 1991, își va închide toate magazinele din România, anunță profit.ro.

Afacerea va fi preluată de un alt retailer italian de modă, dar cu prețuri reduse, OVS, controlat de fondul de investiții italian Tamburi Investment Partners. În contextul acestei tranzacții, toate cele aproximativ 10 magazine din România vor fi închise în perioada următoare, afectând în jur de 50 de angajați, mai notează sursa citată.

Stefanel, o companie de retail de îmbrăcăminte din Italia, a fost înființată în anul 1959. Sediul său se află în localitatea Ponte di Piave, lângă Veneția.

În anul 2005, grupul avea 740 de angajați și 700 de magazine în toată lumea și a înregistrat o cifră de afaceri de 150 de milioane de euro, potrivit Wikipedia.org.

Însă în ultimii ani, din cauza competiției cu branduri mult mai accesibile ca preț, precum H&M sau Zara, veniturile companiei s-au diminuat considerabil, iar grupul a acumulat foarte multe datorii.

În septembrie 2017, fondurile de capital privat Oxy și English Attestor s-au alăturat companiei ca acționari noi, cu 71%, Giuseppe Stefanel rămânând în capitalul social cu 16,4%.

A fost lansat un plan de restructurare care prevedea reducerea rețelei de magazine cu amănuntul (aproximativ 60 de închideri), dezvoltarea comerțului cu ridicata și trecerea producției din Europa în Asia pentru a repoziționa marca și a o aduce de la segmentul luxului la cel al „calității la prețuri accesibile”, adică la un nivel ușor peste Benetton și Zara.

În 2017 cifra de afaceri a scăzut cu 6,5%, iar datoria a ajuns în 2018 la aproape 60 de milioane de euro, conform Wikipedia.org.

În 2019, după ce nu s-a ajuns la niciun acord cu creditorii (era vorba de rambursarea a aproximativ 90 de milioane de euro), compania a hotărât să înceapă procedura pentru administrare extraordinară. La data de 12 septembrie 2019, instanța de la Veneția a dat undă verde cererii de procedură extraordinară de administrare.

În iunie 2020, Ministerul Dezvoltării Economice din Italia a autorizat programul de vânzare a afacerii conduse de Stefanel.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.