Ucraina a început o contraofensivă în Herson

Armata ucrainenă ar fi început o contraofensivă în regiunea Herson, potrivit Institute for the Study of War. Experții mai spun că informații din surse deschise în ceea ce privește progresul și ritmul contraofensivei vor fi probabil limitate.

Consilierul administrației ucrainene din regiunea Herson, Serhii Khlan, a declarat în 23 iulie că forțele ucrainene au capturat un număr nespecificat de localități din regiune, dar a cerut civililor ucraineni să păstreze tăcerea cu privire la progresul contraofensivei până când autoritățile ucrainene vor face declarații oficiale.

Potrivit unui înalt oficial american din Apărare, citat de Foreign Policy, forțele ucrainene au recucerit „porțiuni nespecificate din satele ocupate de ruși” în Herson în cursul săptămânii trecute, între 15 și 22 iulie, indicând faptul că forțele ucrainene au făcut unele progrese teritoriale nespecificate de-a lungul liniilor de front.

Potrivit ISW, zona dintre linia frontului și orașul Herson este rurală și este compusă în principal din așezări mici, care sunt mai puțin susceptibile de a raporta mișcările și angajamentele forțelor, ceea ce permite schimbarea controlului asupra teritoriului în această zonă fără ca dovezile să apară în rapoartele din surse deschise. În plus, autoritățile ruse nu au niciun interes pentru a raporta câștigurile teritoriale ucrainene. Dinamica informațională care permite ca ISW să raporteze despre operațiunile ofensive rusești cu un decalaj relativ mic este astfel inversată în această situație, precizează think-tankul.