Tricolor de 150 de metri purtat pe străzile din Sfântu Gheorghe, de Ziua Unirii

drapel
Drapel de 150 de metri. Foto: dantanasa.ro via monitorulcj.ro

Aproximativ 600 de persoane au participat ieri la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor la Sfântu Gheorghe. Oamenii au purtat un tricolor de 150 de metri pe străzile oraşului şi s-au prins într-o horă a unirii, relatează mediafax.ro.

Cele 600 de persoane au plecat într-un „marş al Unirii” din faţa Bisericii „Buna Vestire” și au străbătut mai multe bulevarde din oraş şi purtând un tricolor lung de 150 de metri. La ora 13:00 a început ceremonialul militar şi religios organizat de Prefectura Covasna.

„Şirul de reforme iniţiate de Cuza şi venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I au făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Sămânţa sădită în urmă cu un secol şi jumătate de Cuza, Kogălniceanu şi toţi ceilalţi a rodit mereu de atunci, iar România anului 2015, stat democrat, respectat în lume şi Europa, membru NATO şi UE, nu trebuie să uite niciodată strădania, curajul şi sacrificiul tuturor acestor adevăraţi patrioţi” , a spus, în discursul său, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

El a mai spus că modernizarea societăţii, consolidarea statului de drept, păstrarea unităţii şi identităţii naţionale sunt procese complexe şi continue şi totodată obligatorii pentru orice naţiune a lumii moderne.

S-a fotografiat cu steagul românesc de Ziua Maghiarilor

Ideea purtării drapelului tricolor i-a aparţinut adolescentului din Sfântu Gheorghe care s-a fotografiat, anul trecut, cu tricolorul românesc în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, unde se desfăşurau manifestările de 15 Martie dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, şi care a fost ameninţat după ce a postat imaginile pe pagina sa de Facebook.

Drapelul de 150 de metri a fost confecţionat la Chişinău şi a fost folosit la mai multe evenimente organizate de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, care susţine unirea Basarabiei cu România.

În 15 martie 2014, un adolescent din Sfântu Gheorghe s-a fotografiat cu steagul românesc, având pe fundal mii de maghiari ce sărbătoreau Ziua Maghiarilor, şi a postat poza pe Facebook, iar apoi a primit mai multe ameninţări pe reţeaua de socializare, unde s-a iscat o dispută între români şi maghiari.

Ulterior, el a depus o plângere la Poliţie, fără să existe până acum o soluţie în acest caz.

Fostul prefect voia să înlăture steagurile secuiești din spațiul public

Aceasta nu a fost singura dispută apărută în ultimul timp în regiune. Prefectul Sebastian Cucu le-a solicitat liderilor UDMR să îndepărteze din faţa Prefecturii panoul cu inscripţia „SIC- Terra Siculorum” (varianta latină a ținutului secuiesc – n.r.). Panoul s-a aflat în acelaşi loc şi de Ziua Unirii, scrie agerpres.ro.

Panoul a fost mascat însă, pe durata manifestărilor, de drapelul tricolor românesc.

Prefectul a menționat că cereri de înlăturare a panoului au venit și din partea a două organizații civile, respectiv Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Asociația Civică pentru Demnitate în Europa, care consideră că menținerea panoului reprezintă un „gest extremist” și o „provocare ce jignește românii și lezează sentimentele naționale”, precum și o „ofensă adusă însăși sărbătorii Micii Uniri”.

Panoul cu inscripția „SIC Terra Siculorum” a fost amplasat în fața Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna decembrie 2014, în replică la acțiunile fostului prefect, Marius Popica, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spațiile publice.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cardul de sănătate, cifra 666 și „dracul din buzunar”. Ce părere are Biserica Ortodoxă
Super-Simona. Halep a trecut în viteză pe lângă Wickmayer. Urmează rusoaica Makarova
Lupii și urșii din România sălbatică vor fi admirați de mii de turiști străini

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.