Cardul de sănătate, cifra 666 și „dracul din buzunar”. Ce părere are Biserica Ortodoxă

Cardul de sănătate. Foto: cnas.ro

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îndeamnă clerul şi credincioşii să cultive mai întâi sănătatea sufletească, prin rugăciune şi fapte bune, şi să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm şi înţelepciune, în tot ceea ce priveşte cardul naţional de sănătate, anunţă Patriarhia Română.

Îndemnul este adresat în contextul disputelor provocate de organizaţii religioase ai căror reprezentanţi susţin că cipul cardurilor ar conţine numărul 666 şi subliniază totodată că termenul „card”, citit invers, devine „drac”.

Sfântul Sinod a decis, în ultima şedinţă din decembrie 2014, să formuleze un punct de vedere al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) despre cardul naţional de sănătate.

La solicitarea Patriarhiei Române, Ministerul Sănătăţii a precizat avantajele generale, pentru pacienţi şi furnizorii de servicii medicale, ale cardului naţional de sănătate, arată Patriarhia Română, potrivit mediafax.ro.

În plus, BOR precizează că a luat act şi de punctul de vedere al Colegiului Naţional al Medicilor din România (CMR), potrivit căruia, din puct de vedere etic, nu mai există nicio raţiune de a respinge cardul de sănătate.

„Singura problemă care trebuie rezolvată este elaborarea unei soluţii alternative pentru acei pacienţi care din motive de conştiinţă şi religie refuză cardul, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a promis că pentru astfel de persoane va căuta şi va propune o metodă alternativă”, mai spune instituţia religioasă.

Totodată, în urma discuţiilor în plen, Sfântul Sinod a aprobat ca ierarhii să îndemne clerul, monahii şi credincioşii ca, în contextul tulburării provocate de opiniile confuze şi contradictorii din mass-media cu privire la cardul naţional de sănătate, aceștia să rămână “statornici în credinţa în mântuitorul Iisus Hristos”, să cultive mai întâi “sănătatea sufletească prin rugăciune şi fapte bune” şi să decidă “raţional, nu emoţional”, totdeauna cu calm şi înţelepciune vizavi de cardul de sănătate.

Hotărârea Sfântului Sinod a fost comunicată tuturor eparhiilor din ţară şi străinătate, în vederea adoptării măsurilor necesare pentru punerea în aplicare, a mai spus Patriarhia Română.

“Cine din creştinii ortodocşi acceptă să pună dracul în buzunar”

Poşta Română a anunţat că peste 8.000 de persoane au refuzat cardul naţional de sănătate. Mai multe organizaţii religioase au cerut autorităţilor să găsească alternativă la cardul naţional de sănătate, întrucât nu pot accepta „un document al diavolului care le poate pune în pericol existenţa”.

Potrivit gandul.info, stareţul unui schit din Neamţ a refuzat cardul de sănătate argumentând că ”Însăşi denumirea lui înseamnă DRAC” (cuvântul „card” citit invers – n.r.).

”Însăşi denumirea lui de card înseamnă drac. Cine din creştinii ortodocşi acceptă să pună dracul în buzunar şi să se plimbe cu el? Mă duc la spitale particulare, acolo nu-mi cere card”, a declarat stareţul Elefterie Păduraru de la schitul Cărbuna din Neamţ.

Sute de măicuţe şi călugări din România au refuzat cardul de sănătate, din cauza cipului pe care acesta îl conţine. În aceste condiţii, statul vine cu o soluţie împăciuitoare: cardul poate avea în locul cipului o bandă magnetică sau o semnătură electronică. Pentru un card fără cip, asiguraţii vor avea de plătit în jur de 3 euro.

Cu acordul titularului, cardul de sănătate poate conţine informaţii utile despre bolile lui, despre RH-ul, alergiile, grupa de sânge şi chiar opţiunea de a deveni donator de organe după moarte.

Peste 93 la sută dintre cardurile de sănătate au ajuns la asiguraţi, urmând ca aproape un milion, mai precis cele rămase nedistribuite întrucât asiguraţii nu au fost găsiţi la domiciliu, să fie distribuite prin intermediul medicilor de familie care doresc asta sau să fie găsite alte soluţii de distribuţie.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ludovic Orban s-a răsturnat cu mașina. „Ponta s-a oprit și a făcut o poză”
Lupii și urșii din România sălbatică vor fi admirați de mii de turiști străini
Cel mai bătrân elev din lume. Lecția minunată pe care ne-o oferă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.