Foto: Insula Formentera, Spania / Captură YouTube

Atunci când visăm la o vacanță în paradis, mulți dintre noi ne gândim la plaje și insule din țări exotice. Maldive, insulele Thailandei, Filipinele, insulele Seychelles, Hawaii sau Bora Bora sunt cu adevărat magnifice, însă ele nu sunt singurele regiuni ale lumii unde putem găsi plaje cu nisip alb și apă turcoaz de cristal.

Din fericire, există astfel de plaje și în țări aflate mult mai aproape de noi.

Europa are câteva plaje superbe care au o apă la fel de frumoasă precum cea din insulele tropicale: albastră deschis, turcoaz sau azurie, limpede și curată.

Însă unele dintre ele nu sunt foarte populare printre turiști deoarece fie sunt destul de mici, fie sunt ascunse în golfulețe sau sunt mai greu accesibile.

Iată 10 plaje cu apă albastră de cristal pe care le puteți testa în viitoarea vacanță prin Europa:

1. Plaja Navagio, Insula Zakynthos, Grecia

Plaja Navagio de pe Insula Zakynthos, aflată în Marea Ionică, este faimoasă pentru vasul care a eșuat aici, însă cel mai fascinant aspect nu este epava, ci apa de un albastru deschis lăptos, care spală micul golf străjuit de pereți verticali de stâncă. Atunci când este soare, nuanța albastră a apei se reflectă în pereții albi ai stâncilor, care se colorează în albastru-turcoaz de sus până jos.

Deoarece plaja este înconjurată de stânci pe toate părțile, la plaja Navagio nu se poate ajunge decât venind pe mare. Pentru a o vizita, luați o excursie de o zi care vă va purta în turul insulei pe mare. În acest fel veți ajunge și la alte grote, peșteri și golfulețe cu o apă incredibil de limpede, unde veți vedea fundul mării chiar dacă vă aflați într-un loc unde adâncimea apei depășește 5-6 metri.

2. Plaja Myrtos, Kefalonia, Grecia.

Tot în Marea Ionică, dar mai la nord de Insula Zakynthos, se află Insula Kefalonia, cea mai mare dintre insulele ionice, cu o suprafață de 786 de km². În partea de nord a insulei se află plaja Myrtos, unde apa are o culoare albastră-turcoaz splendidă. Plaja Myrtos seamănă puțin cu Navagio: o fâșie lungă de nisip alb este străjuită pe-o parte de apa de cristal, iar înspre uscat de stânci. Spre deosebire de Zakynthos, pe plaja Myrtos se poate ajunge și pe uscat.

3. Plaja Porto Katsiki este și ea o minunăție alb-albastră. Se află tot în Marea Ionică, pe Insula Lefkada, Grecia.

4. Ölüdeniz (Turcia), numit și Laguna Albastră, este un mic sat și totodată un complex turistic în districtul Fethiye din Provincia Mugla, aflat pe așa-numita Coastă de Turcoaz a Turciei, care se întinde în sud-vestul țării, din Çeşme până în Alanya.

Plaja de aici nu este una nisipoasă, ci alcătuită din pietricele fine, iar apa din Ölüdeniz este celebră pentru culoarea sa turcoaz.

5. Zlatni Rat (Croația), cunoscută și sub numele de Capul de Aur, este o fâșie de pământ subțire ce înaintează în Marea Adriatică. Plaja Zlatni Rat se află la 2 kilometri de orașul-port Bol de pe insula Brač din Croația.

Cu nisipul său alb și apa de un albastru intens, Zlatni Rat este poate cea mai cunoscută plajă croată.

6. Playa de Ses Illetes se află pe Insula Formenterra, Baleare, Spania. Situată în nordul extrem al insulei, Playa de Ses Illetes are forma unei limbi de nisip lunguiețe. Nisipul alb și apa de un albastru-oglindă îi dau un farmec exotic, iar plaja pare mai degrabă una din Maldive decât un țărm mediteranean. În 2016, plaja Ses Illetes a fost desemnată cea mai bună plajă din Europa de cititorii siteului TripAdvisor.com.

7. Cala Macarelleta (Spania) este o mică plajă ascunsă într-un golfuleț din Insula Menorca, Baleare, Spania. Plaja este un paradis cu apă azurie limpede ca oglinda. Nisipul alb este străjuit înspre uscat de o vegetație bogată care îi va face pe turiști să se simtă de parcă ar fi într-o îndepărtată țară tropicală.

8. Cala Goloritzé, Insula Sardinia, Italia.

Italia nu duce lipsă de plaje cu apă la fel de albastră ca la tropice. Una dintre ele este Cala Goloritzé și se află în Sardinia.

9. Cala Granara, Insula Spargi, Italia.

Mult mai mică decât vecina sa, Sardinia, Insula Spargi nu duce lipsă de plaje paradiziace, care îi vor încânta chiar și pe cei mai exigenți călători aflați în căutare de plaje de vis. Cala Granara este una dintre ele.

10. Cala Pucino, Lampedusa, Italia.

Iar cei care își doresc o vacanță pe o insuliță izolată în Mediterana pot merge pe mica insulă Lampedusa. Această insulă ce ține de Italia se află mai aproape de coasta africană decât de Sicilia. Una dintre cele mai frumoase plaje din Lampedusa este Cala Pulcino.

Cele mai frumoase insule din Grecia

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.