Țara în care 500.000 de oameni nu ies din casă

televizor
Foto: JESHOOTScom / pixabay.com

Pe când avea 16 ani, Hideto Iwai s-a închis în camera sa și a refuzat să mai iasă din casă timp de 4 ani, relatează CNN.

Acum, Iwai este un dramaturg de succes în Japonia și își amintește că, în adolescență, a încercat să trăiască pe cont propriu, însă nu a reușit. Dezamăgit de eșec, tânărul nu a mai avut încrede în sine și nici în oamenii din jur. Casa a devenit pentru el un refugiu.

„Pur și simplu, am stat în camera mea și m-am jucat jocuri video, m-am uitat la filme și la sport la televizor”, a povestit Iwai pentru CNN.

Potrivit unui sondaj făcut public de Guvernul japonez în această săptămână, în Japonia există la ora actuală 541.000 de tineri cu vârste curpinse între 15 și 39 de ani care trăiesc la fel de izolați.

Acești tineri sunt numiți „hikikomori”, un termen pe care autoritățile japoneze îl folosesc pentru a-i denumi pe cei care nu au mai ieșit din casă sau nu au mai interacționat cu nimeni timp de cel puțin 6 luni. Termenul este folosit începând din anii ’80.

“Credem că această stare are o componentă psihologică și că se naște din depresie și anxietate, însă există și influențe culturale și ale societății”, a explicat Takahiro Kato, profesor de neuropsihiatrie la Universitatea Kyushu din Japonia.

Când oamenii care au interacțiuni sociale reduse ajung în medii de lucru tensionate, unde există presiuni mari, schimbarea poate fi prea bruscă pentru ei, a mai spus Kato.

„Acești oameni au un nivel mai scăzut de rezistență și de multe ori încep să se simtă foarte presați”, a explicat profesorul.

hideto iwai
Hideto Iwai. Foto: nautiljon.com

Potrivit acestuia, numărul bărbaților hikikomori este mai mare decât cel al femeilor deoarece societatea japoneză are așteptări mai mari de la bărbați.

„Când oamenii eșuează, se simt demoralizați, iar asta declanșează dorința de a se izola”, a precizat Kato.

În prezent, profesorul Kato colaborează cu un centru de susținere pentru hikikomori din Fukuoka, ce le oferă terapie și îi ajută să se reintegreze în societate.

Neuropsihiatrul a subliniat că este foarte important ca părinții acestor tineri să își schimbe atitudinea față de copiii lor care au decis să se închidă în casă.

Când a împlinit 20 de ani, Iwai a realizat că doar el se putea salva din situația în care ajunsese. Treptat, a început să reia legătura cu vechii lui prieteni și a început să iasă din casă seara ca să joace fotbal.

„Mă întâlneam cu ei noaptea deoarece erau mai puțini oameni în jur”, a povestit Iwai.

„Există în continuare prejudecăți împotriva hikikomori, dar dacă vrem să îi ajutăm trebuie să analizăm diferitele motive pentru care oamenii devin hikikomori”, a mai spus Kato.

Recomandările editorilor GreatNews:

Țara în care 10.000 de oameni mor anual de la prea multă muncă

TOP 7. Cele mai trăsnite invenții din lume

Nunțile fără mire. De ce zeci de femei singure aleg să îmbrace rochia albă de mireasă

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.