Nunțile fără mire. De ce zeci de femei singure aleg să îmbrace rochia albă de mireasă

mireasă
Femeie în rochie de mireasă. Foto: pixabay.com (CC0 Public Domain)

Nunțile fără mire, numite și „nunți solo”, sunt tot mai la modă printre femeile singure din Japonia. Tinerele se îmbracă în rochie de mireasă, sunt plimbate în limuzină și participă la o sesiune foto spectaculoasă, relatează „The Guardian”.

Moda a fost lansată de agenția de turism Cerca Travel, cea care oferă întreaga experiență contra cost.

Anunțul de pe site-ul agenției din orașul Kyoto sună în felul următor: „Ești singură și nu știi dacă vei reuși să te căsătorești și să ai parte de o ceremonie nupțială în viitorul apropiat, însă ți-ar plăcea să ai niște fotografii cu tine în rochie de mireasă sau într-un kimono de nuntă superb acum, când ești tânără și frumoasă?”.

Pachetul de două zile pentru o „nuntă solo” costă 3.200 de euro și include mai multe servicii. Femeile își aleg singure o rochie de mireasă care le place, precum și un buchet și o coafură care le vine bine. În pachet sunt incluse și transportul într-o limuzină, cazarea la hotel, o sesiune foto și un album cu fotografiile rezultate, potrivit BBC. Pachetul nu include și o ceremonie religioasă propriu-zisă.

„Pentru femeile din Japonia, rochia de nuntă este un simbol al frumuseții. În cărțile de povești pe care le citeam când era copil, era întotdeauna o prințesă într-o țară străină. Pentru mine, căsătoria și purtarea unei rochii de mireasă sunt două lucruri total diferite. Am vrut să îmbrac rochia fără să mă căsătoresc”, a povestit Natsumi Akai, o japoneză în vârstă de 37 de ani, pentru „The Guardian”.

Natsumi Akai a avut mai multe relații de-a lungul timpului și a fost și logodită. A rupt însă logodna în momentul în care și-a dat seama că dacă s-ar fi căsătorit ar fi trebuit să renunțe la jobul ei, lucru pe care nu voia să îl facă.

nunți fără mire
Foto: cerca-travel.com

„În Japonia nu avem prea des ocazia să ne îmbrăcăm elegant. Purtăm haine obișnuite. Din acest motiv visăm să purtăm rochii de mireasă – e un eveniment unic în viață”, a mai explicat ea.

„O nuntă solo este un punct de plecare, o celebrare a propriei persoane. Multe femei au renunțat deja la ideea de a găsi un partener sau la căsătorie, iar nunta solo le face să înțeleagă faptul că o căsătorie nu este singurul scop în viață”, a apreciat tânăra.

Natsumi își ia peste tot albul său de nuntă: „Nu trebuie să îl arăt cuiva, pur și simplu îmi place să știu că îl am cu mine. Când mă supăr sau mă enervez, pot să mă uit la el: în acele momente eram cea mai bună versiune a mea. Multe femei își țin secrete nunțile solo. Eu aș vrea să nu fie considerat ceva rușinos. În Japonia nu există o cultură a terapiei dezvoltată, iar nunțile solo sunt terapeutice”.

„Pachetul mi-a sporit stima de sine. A avut același efect ca o experiență extraordinară, precum vizitarea unui castel aflat pe Lista Patrimoniului Mondial”, a povestit pentru agenția de presă Kyodo Tomoe Sawano, una dintre primele femei care a încercat o „nuntă solo”.

nunți fără mire
Foto: cerca-travel.com

Serviciul a fost lansat în mai 2014, iar de atunci 130 de femei din toată Japonia și-au organizat astfel de nunți prin intermediul agenției.

Yukiko Inoue, președintele companiei, a povestit să a lansat pachetul „pentru a le încuraja pe femei să aibă sentimente pozitive față de ele însele”. Totuși, ea a admis că unele persoane i-au spus că s-ar simți „singure și triste” dacă ar încerca această experiență.

În Japonia, tot mai mulți oameni locuiesc singuri din diferite motive: îmbătrânirea populației, urbanizarea, căsătoria târzie și creșterea numărului de divorțuri. Până în anul 2060, populația țării ar putea scădea cu 26-38%.

Moda mireselor singure care participă la sesiuni fotografice extravagante a ajuns și în Coreea de Sud. În această țară destul de conservatoare, noua generație de femei amână sau chiar abandonează căsătoria, în favoarea educației sau a unei cariere de succes, scrie BBC. În ciuda acestui fapt, multe dintre femei își doresc o sesiune foto cu ele îmbrăcate în rochie de mireasă.

De obicei, sesiunea foto de la o nuntă din Coreea de Sud costă între 2.000 și 5.000 de dolari. Însă miresele singure primesc un discount și își pot imortaliza nunta solo pentru 500 de dolari.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

A vrut să scape de chirie, așa că a improvizat. Ce soluție a găsit
Pământul, atunci și acum. 10 imagini spectaculoase ale NASA surprind schimbarea planetei
Lecție de devotament. Omul care și-a petrecut 2 ani din viață plantând flori pentru soția lui bolnavă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.