Substanță cancerigenă detectată în mai multe creme de față de la branduri cunoscute

cremă de față
Foto: Nika_Akin / pixabay.com

În mai multe creme pentru tratarea acneei a fost descoperit un nivel ridicat de benzen, o substanță cancerigenă, anunță agenția de presă Reuters.

Au fost detectate niveluri ridicate de benzen în unele creme pentru acnee de la branduri precum Estee Lauder de la Clinique, Up & Up de la Target și Clearasil, deținut de Reckitt Benckiser, a anunțat Valisure, un laborator independent din New Haven, Connecticut, SUA.

De asemenea, benzenul a fost detectat și în săpunuri împotriva acneei Proactiv, PanOxyl și Walgreen și în crema antiacnee Equate Beauty de la Walmart.

Valisure a depus o petiție la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, solicitând autorităților de reglementare să recheme produsele, să efectueze o investigație și să revizuiască reglementările din industrie.

La scurt timp după anunț, acțiunile Estee Lauder au scăzut cu 2% pe bursă.

Benzenul s-ar putea forma la „niveluri inacceptabil de ridicate” atât în produsele de tratare a acneei cu peroxid de benzoil eliberate pe bază de prescripție medicală, cât și în cele care nu necesită rețetă medicală, a mai transmis Valisure.

Compania Reckitt a răspuns că dezvăluirile făcute de Valisure „reflectă mai degrabă scenarii nerealiste decât condițiile din lumea reală”, adăugând că toate produsele Clearasil sunt sigure „atunci când sunt utilizate și depozitate conform instrucțiunilor de pe etichetele lor”.

Estee Lauder a transmis că Clinique folosește peroxid de benzoil într-un singur produs, care „este sigur pentru utilizare”.

Target și Walmart nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informațiile, iar FDA nu a răspuns încă petiției depuse de Valisure.

În trecut, benzenul a mai fost descoperit în produse de consum, inclusiv în creme de protecție solară, dezinfectante pentru mâini și șampon uscat, ceea ce a condus la rechemarea produselor fabricate de companii, inclusiv de Procter & Gamble sau Johnson & Johnson.

Însă detectarea benzenului în produsele pentru tratarea acneei a fost „substanțial diferită” de celelalte cazuri, a transmis Valisure.

„Benzenul pe care l-am găsit în cremele de protecție solară și în alte produse de consum erau impurități care proveneau din ingrediente contaminate; totuși, benzenul din produsele cu peroxid de benzoil provine din peroxidul de benzoil însuși”, a spus cofondatorul și președintele Valisure, David Light.

Testele Valisure au arătat că unele produse ar putea forma benzen într-o concentrație de peste 800 de ori mai mare decât limita maximă acceptată de FDA.

Foto: Nika_Akin / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.